Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanec Smeru Petrák cez školský zákon mení aj majetky

Ľubomír Petrák
Ľubomír Petrák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Časť majetku Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Košiciach by mala prejsť pod majetok Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca za Smer-SD Ľubomíra Petráka, ktorý predložil k novele školského zákona.

Podľa Petráka ide o pozemok, ktorý v minulosti patril vysokej škole, pre ústav predstavuje prebytočný majetok a verejnosť ho vníma ako pozemok univerzity. Opozícia Petrákov pozmeňujúci návrh odmieta, považuje ho za nepriamu novelu, ktorá nepatrí do školského zákona, s čím zasa nesúhlasí Petrák.

Novela školského zákona okrem maximálnych počtov detí na triedu stanovuje aj ich minimálny počet, čo doteraz v zákone chýbalo. Poslanec za KDH Martin Fronc navrhol v pozmeňujúcom návrhu vypustiť definíciu minimálnych počtov žiakov v triedach. Podľa Fronca má ustanovenie viesť k racionalizácii počtu škôl, to by sa však malo uskutočňovať prostredníctvom normatívov na žiaka. Ak má škola menej peňazí na všetkých žiakov, ako ju stojí prevádzka, zriaďovateľ sa podľa Fronca môže rozhodnúť, či školu zruší, alebo dofinancuje z vlastných zdrojov.

Poslankyňa za OĽaNO Eva Horváthová v pozmeňujúcom návrhu presadzuje, aby sa aj naďalej uznávali jazykové certifikáty ako náhrady maturitnej skúšky z cudzieho jazyka, čo chce novela zakázať.

Novela tiež stanovuje, že na prvom stupni základných škôl sa môžu do jednej triedy spájať len dva ročníky. Takáto trieda musí mať minimálne 12 žiakov, navštevovať ju bude môcť maximálne 24 detí. Poslanec za Most-Híd Árpád Érsek v pozmeňujúcom návrhu iniciuje, aby sa mohli spojiť do jednej triedy viac ako len dva ročníky prvého stupňa.

Rovnako presadzuje, aby sa možnosť zníženia počtu žiakov v triedach vzťahovala aj na obce, v ktorých je len škola národnostnej menšiny. Novela dáva možnosť zriaďovateľovi znížiť minimálny počet detí na triedu, ale len v osobitných prípadoch, napríklad ak by deti museli dochádzať do školy viac ako šesť kilometrov, či ak je z celkového počtu žiakov školy viac ako 80 percent zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Érsek sa obáva, že ak právna norma prejde v navrhovanej podobe, zanikne viac ako sto málotriedok, predovšetkým na jazykovo zmiešaných územiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu