Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Plénum rozhoduje o zrušení jazykových certifikátov aj o počtoch žiakov

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Triedy druhého stupňa základných škôl a stredných škôl zrejme budú môcť byť od januára 2014 plnšie. Počíta s tým novela školského zákona, ktorú na úvod šiesteho rokovacieho dňa 27. schôdze NR SR predstavil minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Právna norma okrem zvýšenia počtu žiakov stanovuje od septembra 2015 aj minimálne limity. Ak novela definitívne prejde, študenti od marca 2014 už nebudú môcť využiť jazykový certifikát ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

V minulom školskom roku bola uznaná náhrada maturitnej skúšky z cudzieho jazyka 1395 žiakom, čo predstavovalo 2,41 percenta maturantov z cudzieho jazyka. Rezort chce uznávanie certifikátov zrušiť, "nakoľko ich poskytujú rôzne inštitúcie, ktorých úroveň nie je možné kontrolovať zo strany štátu, rovnako nie je možné kontrolovať a preverovať úroveň priebehu a administrácie skúšky". Proti sú jazykové školy, ktoré tvrdia, že ide o medzinárodné certifikáty, ktoré majú u zamestnávateľov vyššiu váhu než slovenská maturita.

Ministerstvo školstva napokon zmiernilo svoj pôvodný návrh v časti týkajúcej sa počtov žiakov v triedach. Pôvodne navrhovalo, aby v triedach prvého stupňa mohlo byť maximálne 28 žiakov. Napokon počty žiakov v triedach prvého až štvrtého ročníka nemení, strop pre prvý ročník je 22 žiakov, pre druhý až štvrtý ročník základných škôl 25. Zvyšujú sa však maximálne počty žiakov na druhom stupni, a to z 28 na 29 a v strednej škole z 30 na 31. V triede, v ktorej sú žiaci dvoch ročníkov prvého stupňa základnej školy, môže byť maximálne 24 žiakov.

"Pri určení maximálnych počtov žiakov v triedach sa vychádzalo z priemernej naplnenosti triedy v krajinách OECD v roku 2010, a to na prvom stupni základnej školy z 21,3 žiaka na triedu a na druhom stupni základnej školy z 23,3 žiaka na triedu," píše sa v dôvodovej správe k návrhu. Okrem limitov stanovených v školskom zákone má riaditeľ podľa minuloročnej novely možnosť v určených prípadoch zvýšiť počet žiakov o ďalších troch. Hromadnú pripomienku proti zvyšovaniu počtu žiakov podpísalo asi 3000 ľudí.

V triedach prvého ročníka bude musieť byť minimálne 11 žiakov, v triedach druhého až štvrtého ročníka 13 a na druhom stupni 15 žiakov. V stredných školách bude musieť byť v triede aspoň 17 študentov. Minimálne limity v triedach sa majú zavádzať od septembra 2015.

Riaditeľ základnej školy môže zvýšiť zákonom stanovený počet žiakov v triede v prípade, ak niektorí žiaci študujú v zahraničí. Počet žiakov sa potom môže navýšiť o toľko detí, koľko plní povinnú školskú dochádzku mimo územia Slovenska.

Zriaďovateľ základnej školy môže v osobitných dôvodoch určiť aj nižší počet žiakov v triede, ako stanovuje zákon. Urobiť tak môže v prípade, keď je znížená dostupnosť žiakov do školy. "Za zníženú dostupnosť žiakov do školy sa považuje dĺžka dopravnej cesty vlakom alebo autobusom z miesta trvalého pobytu žiaka dlhšia ako šesť kilometrov," píše sa v zákone. Ďalšou podmienkou je vzdelávanie žiakov v jazyku národnostnej menšiny, ak v okruhu šiestich kilometrov od miesta trvalého pobytu žiaka nie je žiadna iná základná škola s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny.

Plénum bude následne hovoriť o návrhu zákona o organizovaní verejných športových podujatí. Ak prejde, výtržníkov na športových zápasoch bude štát od januára trestať tak, že im zakáže účasť na verejných podujatiach. Od januára má tiež platiť, že na rizikových zápasoch sa budú môcť podávať, predávať a piť len alkoholické nápoje, ktorých obsah alkoholu nie je vyšší ako 4,1 percenta, čo zodpovedá desaťstupňovému pivu.

Zmeny vypracoval rezort školstva v spolupráci s ministerstvami vnútra, spravodlivosti, Generálnou prokuratúrou SR, Slovenským futbalovým zväzom, Slovenským zväzom ľadového hokeja a Združením miest a obcí Slovenska.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu