Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Matovič o voľbe GP: Verím, že v Smere nie je 83 Kolesíkov

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Smer-SD si za rok vládnutia pomýlil demokraciu s totalitou. Myslí si to predseda OĽaNO Igor Matovič.

"Ovládli ste úplne všetko, namiesto demokracie ste zaviedli totalitu. Demokracia nie je, že víťaz berie všetko, nie je to právo silnejšieho, je to vládnutie s rešpektovaním menšiny, s rešpektovaním tých slabších," vyhlásil opozičný poslanec v úvode rozpravy k voľbe kandidáta na generálneho prokurátora, ktorou sa začína aktuálna 21. schôdza Národnej rady (NR) SR.

Do diskusie sa písomne prihlásilo sedem zákonodarcov, ďalší sa môžu následne prihlásiť písomne. Hneď po skončení rozpravy bude nasledovať tajné hlasovanie o tomto bode. Jediným kandidátom na funkciu je šéf bratislavskej krajskej prokuratúry Jaromír Čižnár.

Vládna strana už podľa Matoviča takmer všetko na Slovensku vymaľovala na červeno. "Máte svoju vládu, prezidenta, parlament, máte deväť najkľúčovejších kontrolných inštitúcií, ktoré všetky ovládate vy. Môžeme sa ešte rozprávať o Generálnej prokuratúre aj o Najvyššom kontrolnom úrade, ale som si istý, že čoskoro dokonáte svoje dielo," vyhlásil.

Takýmto spôsobom sa podľa neho postupne vytvára systém, v ktorom sa vládna strana bude sama vyšetrovať, obviňovať aj súdiť. Dôvody ležia v minulosti aj budúcnosti. "Obávam sa, že sa bojíte aj svojej minulosti, aj si chystáte podhubie do budúcnosti, aby ste mohli páchať ešte väčšie svinstvá, ako ste doteraz páchali. Neexistuje iný rozumný dôvod, aby ste niečo takéto robili," myslí si Matovič.

Zároveň však vyjadril nádej, že aj v Smere sa nájdu ľudia, ktorým takýto postup vadí. "Verím, že medzi vami sú ľudia, ktorí cítia, že dnes je moment, kedy už lámete demokraciu cez koleno. Verím, že vás nie je 83 Kolesíkov, ktorí urobia čokoľvek, čo vám niekto prikáže," dodal.

Aspoň symbolicky majú poslancom v dnešnej voľbe zabrániť dva transparenty s nápisom "Demokracia je krehká ako papier, stačí krok a vrátiš Slovensko do totality", ktoré držia v pléne na ceste k volebnej miestnosti poslanci OĽaNO.

Podľa Dušana Muňka (Smer-SD) však Matoviča už nikto neberie vážne. V reakcii na jeho vystúpenie pripomenul, že bývalá vládna koalícia, ktorej bol Matovič členom, volila generálneho prokurátora v čase, keď už existovalo predbežné opatrenie ústavného súdu proti zmene pravidiel voľby, ale nebolo ešte publikované.

Jeho stranícky kolega Miroslav Číž vyhlásil, že je mu ľúto voličov OĽaNO. "Tento prejav vás má prezentovať ako seriózneho, dôveryhodného politika? Sedeli ste tu v roku 2010, prečo ste vtedy nevystúpili na obranu našich práv ako utláčanej menšiny, ale bezuzdne a surovo ste si podmanili všetky zásadné otázky života krajiny," podčiarkol s tým, že po jeden a pol roku voliči v predčasných parlamentných voľbách vystavili bývalej vláde jednoznačný účet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu