Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smer zrejme na decembrovom sneme nerozhodne o prezidentskom kandidátovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Smer-SD zrejme o svojom prezidentskom kandidátovi nerozhodne na sneme, ktorý sa uskutoční 7. decembra v Nitre.

"V programe nie je nič také, takže skôr nie ako áno," povedala podpredsedníčka Národnej rady SR a šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Na sneme by mala strana zhodnotiť uplynulý rok vrátane výsledkov volieb do vyšších územných celkov.

Ako možný kandidát Smeru-SD sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico. V kuloároch však kolujú aj mená predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku či ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Smer-SD pred pár mesiacmi avizoval, že svojho kandidáta oznámi najskôr v decembri. Údajne sa však môže stať, že s menom príde strana neskôr.

Poslanec Anton Martvoň nemá momentálne informácie o kandidátovi Smeru-SD, každá relevantná strana by však podľa neho mala postaviť svojho kandidáta. "Preto aj Smer-SD určite bude mať svojho kvalitného kandidáta, o ktorom sa verejnosť včas dozvie," povedal sociálny demokrat.

O prezidentskom kandidátovi mala po regionálnych voľbách na prelome novembra a decembra hovoriť aj SDKÚ-DS. Ústredná rada strany by sa mala zísť v polovici decembra, spomína sa dátum 14. decembra, presne stanovený ešte nie je. Nie je isté, či strana na tomto stretnutí o prezidentskom kandidátovi rozhodne.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca by mala ústredná rada riešiť hodnotenie volieb do vyšších územných celkov, nevylúčil ani témy prezidentských a európskych volieb. V súvislosti s prezidentským kandidátom poznamenal, že strana má záujem o dohodu. Naďalej však trvá na tom, že o podpore strana rozhodne, keď budú známi všetci kandidáti.

Na vyjadrenie SDKÚ-DS čaká kandidát Pavol Hrušovský, ktorého navrhuje KDH a Most-Híd. SDKÚ-DS nikdy jasne nepovedala, že ho podporí. V strane sa názory rôznia. Kým niektorí by Hrušovského podporili, iní by zas boli za Radoslava Procházku, ďalší za Andreja Kisku a tiež sú takí, ktorí by prijali za prezidenta Milana Kňažka. Ten zatiaľ oficiálne svoju kandidatúru neoznámil.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce zabojovať Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mosta-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský.

Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský zo SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila aj Ľubica Blašková a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kandidatúru sa chystá oznámiť aj Milan Kňažko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu