Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KDH štátny rozpočet pri hlasovaní v parlamente nepodporí

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - V poradí druhý štátny rozpočet zostavený vládou Roberta Fica je ešte horší než ten prvý. Tvrdia to predstavitelia KDH, ktorí preto rozpočet pri blížiacom sa hlasovaní v parlamente nepodporia.

"Namiesto reparátu je tu potvrdenie, že Smer nedokáže riešiť nezamestnanosť, Smer však dokáže rýchlo a nezodpovedne zadlžovať Slovensko," vyhlásil dnes na brífingu predseda strany Ján Figeľ.

Predstavitelia KDH tvrdia, že celá konsolidácia spočíva v neudržateľných krátkodobých opatreniach, a v "dusení podnikateľskej sféry". Tým má byť plánované zvýšenie daňového zaťaženia firiem, od ktorého si vláda Roberta Fica sľubuje nárast daňových príjmov o zhruba 84 mil. eur ročne.

Podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka rozhodnutie vlády prinesie zníženie daňového zaťaženia pre veľké spoločnosti, no malé podniky budú, naopak, platiť vyššie dane. "Je toto sociálne, je to solidárne?" pýta sa Moravčík. "Vláda by mala podnikom v kríze pomáhať, no žiaľ, Smer to vidí inak," skonštatoval s tým, že navrhované opatrenia sa odrazia aj na raste nezamestnanosti.

Štátny rozpočet počíta v budúcom roku s nezamestnanosťou na úrovni 14,3 %. "A to napriek tomu, že Smer umelo vyškrtáva z evidencie niektoré kategórie nezamestnaných, že upravuje štatistiky a draho financuje udržanie pracovných miest. KDH odmieta túto manipuláciu, keď premiér Fico na jednej strane sľubuje istoty, no v skutočnosti zadlžuje občanov Slovenskej republiky. Namiesto skutočného šetrenia a rastu je tu viac manipulácie a utlmovania hospodárskeho rastu a potenciálu Slovenska," uzavrel Ján Figeľ.

O budúcoročnom rozpočte by poslanci NR SR mali začať rokovať 5. decembra. Verejná správa na Slovensku, teda štátne úrady, samosprávy a ďalšie subjekty verejnej správy, by mala podľa vládou schváleného návrhu v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu.

Príjmy štátneho rozpočtu sú plánované na úrovni 13,837 mld. eur a výdavky sa rozpočtujú na úrovni 17,223 mld. eur. Štátna správa by mala v budúcom roku hospodáriť s hotovostným schodkom 3,386 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu