Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hlina chce definovať inštitút úžery

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Definovať inštitút úžery navrhuje v novele Občianskeho zákonníka nezaradený poslanec Alojz Hlina.

Úžernícka zmluva sa podľa návrhu vymedzuje znakmi ako hrubý nepomer vzájomných plnení, tieseň, neskúsenosť, rozumová slabosť a rozrušenie jednej strany, zneužitie niektorého z vyššie uvedených stavov druhou stranou za účelom uzatvorenia zmluvy obsahujúcej hrubo nepomerné vzájomné plnenia a tým získanie prospechu pre seba alebo tretiu stranu. Hlina navrhuje, aby bola takáto zmluva neplatná.

"Zákaz úžerníckych zmlúv je obsiahnutý v celom rade občianskych (civilných) kódexov Európy - napríklad v Spolkovej republike Nemecko, Holandsku, Rakúsku, Českej republike atď. Navrhovaná právna úprava berie do určitej miery do úvahy tieto zahraničné vzory, ale hlavne vychádza z vládneho návrhu československého občianskeho zákonníka z roku 1937 a prihliada aj na definovanie úžery ako trestného činu podľa § 235 Trestného zákona platného a účinného v SR," vysvetlil Hlina.

Nezaradený poslanec chce zároveň sprísniť podmienky pre vznik nároku na rodičovský príspevok prostredníctvom novely zákona o rodičovskom príspevku. "Navrhuje sa neposkytovať rodičovský príspevok tým rodičom, ktorí by nepredložili čestné vyhlásenie, že rodičovský príspevok je pre oprávnenú osobu finančne nevyhnutný na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa a súčasne súhlasí so sprístupnením tejto informácie verejnosti," uvádza v právnej norme Hlina.

Čestné vyhlásenie by podľa jeho slov malo eliminovať neúčelné a nehospodárne nakladanie finančnými prostriedkami zo štátneho rozpočtu tým spôsobom, že medzi oprávnenými osobami budú skutočne len osoby, pre ktoré je rodičovský príspevok nevyhnutný na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa. Súčasne sa pre zabezpečenie verejnej kontroly ustanovuje, že oprávnená osoba v čestnom vyhlásení uvedie, že súhlasí so sprístupnením tejto informácie verejnosti. Návrhy parlament prerokuje na novembrovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu