Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lipšica zradili vlastné ústa: Za výroky o sudcovi od neho chcú 10-tisíc

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Líder hnutia Nová väčšina - Dohoda (NOVA) a poslanec NR SR Daniel Lipšic má zaplatiť sudcovi Jurajovi Sopoligovi 10.000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy za výroky týkajúce sa antidiskriminačných žalôb. Rozhodol o tom vo štvrtok okresný súd Košice okolie. Poslanec dnes potvrdil, že sa proti rozhodnutiu odvolá.

"Považujem celú žalobu za úplne absurdnú," uviedol Lipšic.

Sudca košického krajského súdu Sopoliga žaloval Lipšica za jeho výroky z roku 2010, ktorými antidiskriminačné žaloby sudcov označil za nezákonné a nemorálne, a sudcov, ktorí ich podali, za chamtivých. Ďalším sporným výrokom bolo vyjadrenie bývalého ministra vnútra a spravodlivosti, že Sopoliga organizoval podávanie takýchto žalôb. 

Bývalý člen Súdnej rady SR pred súdom tvrdil, že Lipšic zavádzal verejnosť a dehonestoval jeho odbornú i morálnu úroveň. Argumentoval právom na ochranu osobnosti a právom na prístup k súdom. Ako náhradu nemajetkovej ujmy žiadal 10.000 eur, príslušná sudkyňa jeho argumenty uznala. 

Celý spor sa týka antidiskriminačných žalôb, ktoré v minulosti podalo množstvo sudcov bežných súdov vzhľadom na výrazne vyššie platy sudcov bývalého Špeciálneho súdu. V žalobách žiadali finančné odškodné. Ich pozíciu posilnilo rozhodnutie Ústavného súdu SR, po ktorom došlo k zmene Špeciálneho súdu na Špecializovaný trestný súd a zníženiu príplatkov jeho sudcov. Šéf hnutia NOVA na súde viackrát zopakoval svoj názor, že antidiskriminačné žaloby sudcov sú nemorálne a nezákonné, a sudcov pri nich motivovala chamtivosť a závisť.

Sudca Sopoliga potvrdil, že na žiadosť poskytol kolegom na krajskom súde návod na antidiskriminačné žaloby, odmietol však, že by ich organizoval v koordinácii s terajším predsedom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom a exministerkou spravodlivosti Vierou Petríkovou. Predmetom jeho žaloby na ochranu osobnosti bolo pritom aj Lipšicovo vyjadrenie pre médiá k antidiskriminačným žalobám: "Pán Sopoliga, člen Súdnej rady, je blízky spolupracovník pána Harabina a pani Petríkovej a naozaj ide o organizovanú akciu." Poslanec však odmietal, že by podľa tento vety mal Sopoliga organizovať akciu spoločne v trojici s Harabinom a Petríkovou.

Súdny spor sa doteraz naťahoval pre viaceré námietky. Lipšic pritom považoval za vážne spochybnenie nestrannosti súdu, že pojednávanie prebiehalo v Košiciach, kde je Sopoliga dlhoročným súdnym funkcionárom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu