Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SDKÚ: Šanca Slovenska zvrátiť prehratú arbitráž je takmer nulová

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Rozhodnutie nemeckého súdu znížilo šance Slovenska zvrátiť prehratú arbitráž vo veci zákazu zisku zdravotných poisťovní skoro na nulu. Vyhlásil to dnes podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

 "Šance Slovenska, že zvráti prehratú arbitráž, sa zo dňa na deň znižujú a Ficova vláda ťahaním času, odvolávaním sa na ďalšie súdy len zvyšuje účet, ktorý budú musieť občania za Ficov ideologický pokus so zákazom zisku zaplatiť," zdôraznil na tlačovej konferencii v parlamente. Novotný odhaduje škody pre Slovensko na niečo viac ako 50 miliónov eur. "Ale konečný účet nám vystaví ministerstvo pána Kažimíra až vtedy, keď bude jasné, že Slovensko nemá žiadnu šancu zvrátiť túto prehratú arbitráž," doplnil.

Ďalší podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec mieni v pléne navrhnúť, aby minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v čo najkratšom čase dal do parlamentu správu o dopade prehratých arbitrážnych konaní so zdravotnými poisťovňami na verejné financie a o ďalších ohrozeniach v súvislosti s prípravami na jednu zdravotnú poisťovňu. "Náklady pre občanov Slovenska neustále narastajú," upozornil. Novotný doplnil, že premiér Robert Fico sa tvári ako majster sveta a pritom spôsobil opatreniami svojej vlády škody v desiatkach miliónov eur.

Slovensko bude musieť pravdepodobne zaplatiť milióny eur holandskej spoločnosti Achmea vlastniacej Union zdravotnú poisťovňu za škody, ktoré jej mali vzniknúť v súvislosti so zákazom zisku zdravotných poisťovní za prvej vlády Roberta Fica. Ako dnes informovali weby denníkov Hospodárske noviny a Sme, Najvyšší spolkový súd Nemecka sa nebude zaoberať žiadosťou Slovenska o posúdenie rozhodnutia arbitrážneho súdu o odškodnení Achmey.

Medzinárodný arbitrážny tribunál v decembri 2012 rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti 22 miliónov eur ako kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne. Slovensko by tiež malo uhradiť náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou v celkovej sume tri milióny eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu