Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Beblavý: Vnútorné výberové konania schválila prvá Ficova vláda!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad vlády poslancovi Miroslavovi Beblavému pripomína, že len za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 až 2012 sa na úrade viackrát použil inštitút vnútorného výberového konania na obsadenie miest vedúcich zamestnancov. Týmto úrad reaguje na dnešné vyhlásenie Beblavého, že tieto konania, vďaka ktorým sa do funkcií na ministerstve pôdohospodárstva dostali príbuzní alebo rodáci ministra Ľubomíra Jahnátka, schválila prvá vláda Roberta Fica v roku 2009.

"Do roku 2009 zákon o štátnej službe vyžadoval, aby na každé voľné miesto bol vypísaný verejný konkurz, o ktorom bude informovaná verejnosť a bude sa môcť o neho uchádzať každý, kto spĺňa zákonné podmienky. V roku 2009 prvá Ficova vláda presadila nový zákon, ktorý umožnil tzv. vnútorné výberové konanie. Podľa neho stačí mať oznam na svojej nástenke a keby sa náhodou aj prihlásil niekto zvonku, tak ho rovno vylúčia. Takto jahnátkovci prijali ministrovho synovca aj neter," uviedol dnes Beblavý. Zmena zákona z roku 2009 podľa neho takisto umožnila preloženie predstaveného z iného úradu bez konkurzu, vďaka čomu si Jahnátek preložil z iného úradu ďalšieho kamaráta bez konkurzu. 

Beblavý ešte v roku 2009 ako riaditeľ Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť novelu zákona kritizoval. "Vzhľadom na ustanovenia, ktoré návrh obsahuje, sa štátna služba výrazne posunie smerom ku klientelizmu a neprofesionálnemu obsadzovaniu miest," povedal v roku 2009. 

"Vtedy to prešlo bez povšimnutia, ale jahnátkovci vedeli, prečo si ho schválili. Preto Ficova vláda nesie aj politickú zodpovednosť za túto kauzu - priamo ju umožnila," uzavrel Beblavý. 

Šesť výberových konaní, na ktorých bolo dohromady šesť uchádzačov, všetci uspeli a dostali vedúce funkcie. Takto podľa denníka Sme vyzerali konkurzy na posty na ministerstve pôdohospodárstva, ktoré obsadili rodáci a príbuzní Ľubomíra Jahnátka. Šéfmi sa po „vnútorných výberových konaniach zverejnených na intranete ministerstva“ stali synovec ministra Ľubomíra Jahnátka Lukáš Peško, ministrova neter Petra Bohunová, Komjatičan Marek Gocník, švagor šéfky Smeru v Komjaticiach Gabriel Jaššo aj šéf tlačového odboru – tiež bývalý Komjatičan – Peter Hajnala. Ľudia z Jahanátkovej blízkosti už pred výberovými konaniami funkcie zastávali, no boli len dočasne poverení ich výkonom. 

Zamestnávanie príbuzných na ministerstve pôdohospodárstva a ďalších verejných inštitúciách bude Jahnátek vysvetľovať aj parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Požiadal ho o to predseda výboru Beblavý, ktorý sa odvoláva na zákon, podľa ktorého je verejný funkcionár povinný pri výkone svojej funkcie presadzovať a chrániť verejný záujem. Pri výkone svojej funkcie verený funkcionár nesmie uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom.

Verejný funkcionár rovnako nesmie využívať svoju funkciu, právomoci z nej vyplývajúce a informácie nadobudnuté pri jej výkone alebo v súvislosti s jej výkonom na získavanie výhod vo svoj prospech, v prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb; to sa nevzťahuje na činnosť alebo úlohu, ktorá vyplýva verejnému funkcionárovi z výkonu jeho funkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu