Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na protipovodňové opatrenia v Košiciach pôjde vyše 39 miliónov

Rokovanie vlády v Košiciach
Rokovanie vlády v Košiciach (Zdroj: SITA)

KOŠICE – V rokoch 2013 až 2018 sa majú v Košiciach realizovať protipovodňové opatrenia za vyše 39 miliónov eur. Ministerstvo životného prostredia predložilo na dnešné rokovanie vlády v Košiciach materiál Protipovodňová ochrana mesta Košice pred povodňou z rieky Hornád.

Vláda uložila ministrovi životného prostredia zabezpečiť peniaze na rekonštrukciu hate Vyšné Opátske. Zabezpečiť má aj prípravu a začatie prác na zvýšení prietokovej kapacity mosta Ťahanovce, ktorý ohrozuje voda pri povodniach. V závislosti od stavu disponibilných finančných prostriedkov má minister životného prostredia zabezpečiť peniaze na výstavbu protipovodňových opatrení na ochranu mestských častí Džungľa, Staré Mesto a Sever.

Vláda súčasne uložila ministrovu podporiť v záujme zvýšenia efektivity čerpania finančných prostriedkov Environmentálneho fondu pilotný projekt Čistenie vodnej nádrže Ružín na zabezpečenie jej protipovodňovej funkcie v objeme 200 000 eur do konca roku 2013 a pol milióna eur v rokoch 2014 až 2015.

Pri storočnej vode sú reálne ohrozené mestské časti Ťahanovce, Sever, Staré Mesto, Džungľa, Vyšné Opátske a Krásna nad Hornádom. Nedostatočná ochrana sa prejavila najmä počas povodne v roku 2010. Problémy so záplavami sa vyskytujú aj na iných menších tokoch, nachádzajúcich sa na území mesta

V súčasnosti zvyšujú hrádzu Hornádu v košickej mestskej časti Džungľa za 250 000 eur. Ďalšie stavby prídu na rod v rokoch 2013 až 2018, pričom náklady majú dosiahnuť 39 miliónov eur.

Už tento mesiac sa má začať realizovať stavba Zvýšenie kapacity koryta Hornádu na pravej strane v mestských častiach Sever a Staré Mesto s celkovým nákladom 12 miliónov eur, pričom práce by mali byť ukončené v decembri 2016. V roku 2014 sa má rekonštruovať hať Vyšné Opátske s celkovým nákladom tri milióny eur, v roku 2016 hať Ťahanovce za 12 miliónov eur, pričom práce majú byť ukončené v decembri 2017.

Ďalších 10 miliónov eur sa má v rokoch 2016 až 2017 investovať do výstavby ochranných hrádzí rieky Hornád v mestských častiach Sever a Ťahanovce. V rovnakom období sa má za dva milióny eur urobiť úprava koryta a ochranných hrádzí Hornádu v mestských častiach Opátske a Krásna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu