Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Učiteľom, ktorí tvoria digitálne materiály, vyplatili už 150 000 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učitelia, ktorí sa zapojili do tvorby digitálnych objektov pre školy, doteraz dostali na odmenách 150.000 eur. V rámci projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety sa zamestnalo už 440 učiteľov. Doposiaľ stihli vytvoriť 5310 schválených scenárov, z ktorých sa vyrábajú digitálne objekty.

"Prvé digitálne vzdelávacie objekty od našich učiteľov, schválené odbornými garantmi, budú pre žiakov a učiteľov k dispozícii už v najbližších týždňoch," uviedla manažérka publicity projektu Katarína Stoláriková.

Digitálne objekty sú niekoľkominútové interaktívne vzdelávacie materiály, týkajú sa 11 predmetov vo všetkých ročníkoch základných a stredných škôl. Pôjde o slovenský jazyk a literatúru, prírodovedu, matematiku, chémiu, fyziku, biológiu, geografiu, dejepis, angličtinu, nemčinu a ruštinu.

Katalóg tém pre učiteľov sa nachádza na komunitnom portáli www.digitalnevzdelavanie.sk a je pravidelne aktualizovaný. Pre jednotlivé témy v prvých troch stupňoch vzdelania je uvedená aj špecifická fáza vyučovacej hodiny.

Do tvorby digitálnych objektov sa môžu zapojiť všetci učitelia, ktorí aktívne vykonávajú pedagogickú činnosť v základných a stredných školách. Celkovo minimálne 800 učiteľov bude pracovať na tvorbe najmenej 12.800 digitálnych objektov. Ich práca je ohodnotená 10 eurami na hodinu.

Projekt Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety v hodnote takmer 27 miliónov eur rozbehol Ústav informácií a prognóz v školstve (ÚIPŠ) asi pred tromi mesiacmi. Spolufinancovaný je z prostriedkov Európskej únie. Spolu s Planétou vedomostí a ďalšími projektmi je súčasťou programu ministerstva školstva DIGIPEDIA2020, ktorý spustili s cieľom modernizovať rezort v oblasti informatizácie a digitalizácie.

Takmer všetky základné a stredné školy na celom Slovensku s výnimkou Bratislavského kraja majú vďaka projektu získať do konca roka 2015 prístup k novým digitálnym vzdelávacím materiálom. Už tento rok by mali dostať digitálne tabule, notebooky a ozvučenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu