Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Revolučný návrh Mostu: Zvyšovanie daní by malo byť zakázané Ústavou!

Tisíce Slovákov dlží zdravotným poisťovniam poistné.
Tisíce Slovákov dlží zdravotným poisťovniam poistné. (Zdroj: sxc.hu )

BRATISLAVA – Opozičná strana Most-Híd by chcela ústavným zákonom zabrániť ďalšiemu zvyšovaniu daní a tiež zavádzaniu nových daní.

Takúto novinku navrhuje dvojica poslancov strany Ivan Švejna a Gabriel Csicsai v ústavnom zákone o stabilite daňového systému. Právnu normu predkladajú na najbližšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá má naplánovaný začiatok na 15. októbra.

 Podľa predkladateľov sa totiž súčasná vláda zaviazala, že k ďalšiemu zvyšovaniu daní už v rámci konsolidačného úsilia nepristúpi. "Cieľom tohto návrhu ústavného zákona je dodať týmto vyhláseniam príslušný zákonný limit," zhodnotili poslanci v návrhu. Zároveň chcú zabrániť, aby k zvyšovaniu daní ako nástroju konsolidácie verejných financií nepristúpila vláda ani v ďalších volebných obdobiach. 

"Výnimkou by boli situácie, kedy by zvýšenie sadzby konkrétnej dane vyplývalo z európskej legislatívy," doplnili predkladatelia. Ďalším cieľom zákona je tiež zabrániť, aby parlament zavádzal ďalšie nové dane. Má sa tým predísť ďalšiemu daňovému zaťaženiu ľudí a firiem. Takýto návrh ústavného zákona má podľa poslancov zabezpečiť stabilitu daňového systému na Slovensku a bude tak pozitívne vplývať aj na podnikateľské prostredie. Tým sa má dosiahnuť aj dlhodobá konkurencieschopnosť krajiny v medzinárodnom prostredí.

 To sa má dosiahnuť tým, že návrh ústavného zákona upraví maximálne sadzby dane z pridanej hodnoty, či dane z príjmov fyzických a právnických osôb, alebo aj spotrebných daní z alkoholických nápojov či tabakových výrobkov a ďalších. Zároveň má právna norma obsahovať zákaz zvýšenia daní nad tieto maximálne sadzby. V prípade, že to niektorá vláda poruší, majú prísť na rad kontrolné mechanizmy. Zákon upravuje postup Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, parlamentu a vlády, aby k 1. januáru nasledujúceho roka zabezpečili nápravu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu