Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslanci schválili novelu: Daň z energetických nápojov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

PARÍŽ - Francúzski poslanci schválili dnes uvalenie dane na energetické nápoje typu Red Bull vo výške jedno euro za liter.

So zavedením novej dane, ktorá je súčasťou pozmeňovacieho návrhu k zákonu o sociálnom zabezpečení, nesúhlasili pravicoví poslanci. Viacerí z nich v rozprave apelovali na vládu, aby prestala zneužívať problémy verejného zdravotníctva na vytváranie nových daní.

Váhavý postoj k novozavedenej dani má dokonca aj ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová, upozornil v internetovom vydaní denník Libération.

Rozhodnutie parlamentu súvisí s nedávnym varovaním zdravotných úradov, ktoré upozornili na riziko pri miešaní energetických nápojov s alkoholom alebo pri ich pití počas intenzívneho cvičenia.

Očakáva sa, že schválené opatrenie prinesie do francúzskeho rozpočtu 60 miliónov eur ročne. Peniaze pôjdu do rozpočtu fondu sociálneho zabezpečenia.

Nová daň sa vzťahuje na nápoje, ktoré obsahujú na liter aspoň 220 miligramov kofeínu alebo 300 miligramov taurínu - aminokyseliny pôsobiacej ako stimulátor mozgovej aktivity.

Agentúra DPA dodáva, že jedna plechovka nápoja typu Red Bull obsahuje rovnaké množstvo kofeínu ako dve espresá. Mnoho mladých ľudí preto mieša energetické nápoje s alkoholom, aby sa udržali vo forme počas nočných párty alebo diskoték v klube. Zdravotné úrady vo viacerých krajinách však v tejto súvislosti vyjadrili veľké znepokojenie, pretože zaznamenali niekoľko prípadov, keď mladých ľudí po požití koktailu energetického nápoja s alkoholom postihol infarkt. Nedávno vo Francúzsku na infarkt zomrelo 16-ročné dievča, ktoré predtým vypilo módny drink.

Francúzska Národná agentúra pre potravinovú bezpečnosť (ANSES) vydala nedávno aj varovanie pred požívaním energetických nápojov deťmi a mladistvými.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu