Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Parlament odmietol ďalšie tri Hlinove novely

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Parlament dnes neschválil ďalšie tri novely nezaradeného poslanca Alojza Hlinu. Novelou zákona o lesoch Hlina neúspešne navrhoval sprísniť podmienky zámeny lesných pozemkov vo vlastníctve štátu.

Zámena lesných pozemkov a lesných porastov na nich vo vlastníctve štátu s výmerou väčšou ako 20 ha by si po novom vždy vyžadovala okrem predchádzajúceho súhlasu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR aj predchádzajúci súhlas vlády SR.

„Právna úprava zvyšuje verejnú kontrolu nakladania s lesným majetkom vo vlastníctve štátu a znižuje riziko, že dôjde k pre štát nevýhodnej zámene lesných pozemkov a lesných porastov na nich vo vlastníctve štátu,“ argumentoval nezaradený poslanec. Novela podľa jeho slov nezaťaží štátny rozpočet a mala by pozitívny vplyv na životné prostredie.

Hlina nepresadil ani novelu zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách. Návrh menil definíciu stočného ako povinnosti platiť za odvádzanie a zneškodňovanie odpadových vôd, do ktorého sa už nemala započítavať aj voda z povrchového odtoku, teda tzv. dažďová voda.

Nezaradený poslanec neuspel ani s novelou zákona o Národnom zdravotníckom informačnom systéme. Návrhom reagoval na ochranu práv občanov, ktorí nesúhlasia s vytvorením elektronickej zdravotnej knižky, keďže sa obávajú zneužitia osobných údajov a to aj zo strany subjektu, ktorý bude mať zákonný prístup k údajom v nej zaznamenaným.

Hlina preto presadzoval, aby elektronickú zdravotnú knižku bolo možné vytvoriť len osobe, ktorá poskytla predchádzajúci písomný súhlas Národnému centru na jej vytvorenie. Elektronická zdravotná knižka poskytne prístup k zdravotným záznamom pacienta v elektronickej podobe, aby mal zdravotník, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť aktuálne a úplné informácie o pacientovi.

Obsahovať bude napríklad identifikačné údaje pacienta, pacientsky sumár, záznam o preventívnej prehliadke, o výsledku vyšetrenia spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, záznam o poskytnutej ambulantnej starostlivosti či o prepustení z nemocnice. EZK by mala byť povinná od roku 2016.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu