Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmena zákona o ochrane osobných údajov je nedostatočná, kritizuje SaS

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna novela zákona o ochrane osobných údajov je nedostatočná. Myslí si to predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

"Skutočnosť, že bude na úradníkoch, či udelia pokuty za prehrešky proti zákonu, považujeme za čisto korupčné riešenie,“ povedal Sulík. Fakt, že vláda prikročila k zmenám uprostred volebnej kampane pred druhým kolom prezidentských volieb, je podľa Sulíka ďalší dôkaz premiérovej paniky. SaS požaduje odložiť účinnosť zákona tak, aby vznikol priestor na jeho dôkladnú opravu. 

Súčasný zákon o ochrane osobných údajov, ktorý je v praxi približne rok, kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). Podľa nich je táto norma administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž.

Po novelizácii by už nemali byť pokuty povinné – Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží alebo nie. Ukladanie pokút a poriadkových pokút by tak malo závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú a závažnosti jeho prípadného porušenia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu