Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslanci budú rokovať o zmenách v rokovacom poriadku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Poslanci NR SR sa dnes popoludní začnú zaoberať zmenou rokovacieho poriadku. Dohodlo sa na tom poslanecké grémium. V rozprave predložia poslanci svoje návrhy a následne o nich budú rokovať v parlamentných výboroch.

Smer-SD chce v rokovacom poriadku ustanoviť inštitút parlamentnej stráže, ktorá by mohla zakročiť voči poslancom nerešpektujúcim predsedajúceho schôdze v rokovacej sále. Je to jedno z piatich opatrení na zlepšenie politickej kultúry a práce parlamentu, ktoré navrhol predseda Národnej rady SR Pavol Paška. Opozícia s ním však nesúhlasí. 

SDKÚ-DS navrhuje, aby sa v rokovacom poriadku zmenil výber otázok poslancov v Hodine otázok a v interpeláciách na ministrov. Mali by sa vytvoriť dva koše. V jednom by boli otázky vládnych poslancov a v druhom opozičných. Z nich by sa otázky žrebovali striedavo. SDKÚ-DS chce tým zabezpečiť, aby ministri nemohli dostať otázky len od vládnych poslancov. Pavol Zajac z KDH chce zas obmedziť odpovede členov vlády na päť minút. SaS zas chce zakotviť, aby poslanecký klub nezanikol, ak klesne počet jeho členov pod päť. 

Na návrh Pašku by sa mali rozšíriť aj kompetencie predsedajúceho schôdze a mandátového a imunitného výboru. Rokovací poriadok dnes nedefinuje sankcie za fyzické napadnutie, za slovný atak môže poslancovi udeliť pokutu 166 eur. Po novom by zákonodarcovia nerešpektujúci zákon mohli dostať sankciu vo výške mesačného platu. 

Smer-SD tiež navrhuje, aby poslanci nemohli svojvoľne stiahnuť svoje návrhy z rokovania po tom, ako sa o nich diskutovalo v pléne národnej rady. Viacerí zákonodarcovia opakovane predkladali identické zákony na rokovania schôdzí, pred hlasovaním ich stiahli a predložili ich na ďalšiu schôdzu. Vyhli sa tak tomu, že by ich parlament v hlasovaní odmietol a mohli by ich opätovne do NR SR predložiť až po uplynutí zákonom stanovej šesťmesačnej lehoty. 

Paška chce v rokovacom poriadku upraviť aj podávanie interpelácií poslancov na členov vlády, kde sa poslanec Hlina opakovane domáhal účasti ministrov, ako o tom hovorí zákon. Z rokovacieho poriadku by sa zároveň mali vypustiť ustanovenia, ktoré už nie sú v dnešnej dobe aktuálne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu