Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poslanci zavádzujú novinky: Koniec excesom, prichádza parlamentná stráž!

Papierový Fico v parlamente
Papierový Fico v parlamente (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR si budú musieť čoskoro na svoje emócie dávať väčší pozor. Už na budúci týždeň totiž dôjde v rámci pokračujúcej 23. schôdze NR SR k viacerým zmenám v rokovacom poriadku, ktorého novelizácia prichádza z dielne vládneho Smeru-SD.

Novinkou by mohla byť parlamentná stráž, ktorá má dohliadať na poriadok a bezpečnosť v budove parlamentu vrátane rokovacej sály. Stráž by mohla vyviesť poslanca, ktorý narúša priebeh rokovania či bude prekračovať hranice slušnosti a neuposlúchne príkaz predsedu parlamentu, aby opustil rokovaciu sálu.

Platiť by tiež malo, že ak poslanec hrubo alebo opakovane narúša poriadok pri rokovaní národnej rady alebo jej orgánov, predseda národnej rady môže podať návrh na začatie disciplinárneho konania. Následne, ak by mandátový a imunitný výbor zistil, že poslanec hrubo alebo opakovane narušil poriadok pri rokovaní národnej rady alebo jej orgánov, uloží mu pokutu do výšky mesačného platu poslanca.

Zmeny v rokovacom poriadku by sa mali dotknúť aj účasti členov vlády na rokovaní o interpeláciách, teda písomných otázkach na členov vlády. Rokovanie o interpeláciách by sa malo po novom skončiť v ten istý deň ako sa začalo. A to aj v prípade, že niektorý z poslancov prihlásených do rozpravy nestihne svoju interpeláciu predniesť ústne do skončenia rokovacieho dňa. Naďalej mu zostane právo predložiť ju písomne.

Z celkovo 123-bodového programu snemovňa zatiaľ neotvorila už len 13. Hneď v utorok (24.9.) ráno sa začne diskutovať o návrhu novely zákona o službách zamestnanosti z dielne KDH, ktorého hlavným účelom je rozšírenie možnosti poskytnutia príspevku na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti aj na zamestnávateľa, ktorým je občianske združenie či nezisková organizácia. KDH tvrdí, že sa takto rozšíri možnosť operatívnejšieho a efektívnejšieho zamestnávania znevýhodnených skupín nezamestnaných.

Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) opätovne otvára problematiku čiernych stavieb postavených na cudzích pozemkoch. Chce zastaviť stavanie nových čiernych stavieb a tiež sankcionovať stavebníkov týchto budov, ktorí nemajú na zaplatenie pokút.

"Najväčší problém sú čierne stavby na cudzích pozemkoch. Dochádza k narúšaniu súkromného vlastníctva, ktoré má mať podľa ústavy vrcholnú ochranu. A štát sa na to stále prizerá," uviedol.

Zdôraznil, že za rok, odkedy SDKÚ-DS na problém upozorňuje, vláda neprišla s efektívnymi riešeniami. Podľa Kaníka priniesla iba opatrenia, ktoré zo súčasných obetí neprávosti robia ešte väčšie obete. Z pera tohto poslanca je aj novela zákona o priestupkoch, ktorá má odstrániť tzv. priestupkovú imunitu maloletých.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu