Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odvolávanie Fica prerušil trapas: Smeráci zdupkali, ľudia kričali hanba!

Opozícia v parlamente kritizuje papierového Fica. Sutočný už odišiel. Zobraziť galériu (10)
Opozícia v parlamente kritizuje papierového Fica. Sutočný už odišiel. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Pokus o vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) sa začal. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) otvoril mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorú zvolal na podnet opozičných poslancov.

19:55 - Ďakujeme za pozornosť.

Igor Matovič vytrvalo číta ďalej, v parlamente je zhruba dvadsať poslancov. S výnimkou predsedu Pavla Pašku a Renáty Zmajkovičovej sú to všetko opozičníci. Matovič s kolegyňou Helenou Mezenskou majú ambíciu predĺžiť rozpravu do rána.

Týmto končíme dnešný online prenos z parlamentu, ďakujeme vám za pozornosť.

 

19:48 - Po krátkej prestávke sa pokračuje. Paška nakoniec Matoviča prinútil za pultom stáť. Matovič tvrdí, že ho chce Paška ľudsky ponížiť. "Uvidíme, koľko vydržím," povedal Matovič a vytrvalo číta siahodlhý vládny materiál o aktuálnom obchode s SPP.

19:38 - Igor Matovič bojuje o právo sedieť za rečníckym pultom na barovej stoličke. Háda sa s Pavlom Paškom, ten Matovičovi vyčíta, že z parlamentu robí bar. Barovú stoličku mu doniesol jeho kolega Jozef Viskupič, Paška žiada jej odstránenie. Aktuálne sa poslanci vadia, či je povinnosťou rečníka za pultom stáť, alebo smie aj sedieť.

19:30 Takto vyzeral odchod členov vlády a poslancov Smeru z palramentu:

19:13 Matovič vytrvalo číta siahodlhý vládny dokument. V sále ho "počúva" časť opozičných poslancov. Púšťajú si na iPade videá, diskutujú. Matovič sa sťažuje, že ho rušia a žiada ich o ticho.

19:00 - Slova sa ujal Igor Matovič. Nočné rokovanie považuje za neľudské a za potieranie možnosti prejaviť názor. Podľa neho parlamentný valec pri nepríjemných témach vždy odhlasuje nočné rokovanie. Spolu s Helenou Mezenskou idú čítať kompletné vládne materiály súvisiace s SPP od roku 2001. Dúfa, že predsedajúci ich nepreruší. Ako predkladatelia uznesenia o ktorom sa práve rokuje majú na príspevky do rozpravy neobmedzený čas. "Nikdy v živote som nerozprával dlhšie ako hodinu, tak uvidíme," dodal Matovič.

Matovič a Mezenská tak chcú natiahnuť rozpravu do rána, aby sa schôdza neskončila uprostred noci, bez pozornosti médií a voličov.

18:27 - Reční Pavol Frešo z SDKÚ. Tvrdí, že Robert Fico preukázateľne klamal, keď vyhlásil, že nemal vplyv na to, že 49% akcií SPP prberá skupina EPH. Podľa Freša o vstupe investora do SPP musí rozhodnúť vláda. Tvrdí, že vláda vpustila do SPP finančných špekulantov a musela tak s EPH spolupracovať.

18:23 Priebežná situačná správa

V sále nie je ani kompletná opozícia, viacero poslancov KDH si skočilo na večeru do parlamentného bufetu. Ľudovít Kaník z SDKÚ priniesol bábku Roberta Fica, posadil ju na stoličku pre predsedu vlády. Podľa neoficiálnych informácií chcú Igor Matovič a Helena Mezenská na protest predlžovať rozpravu až do rána.

18:00 - Atmosféra v parlamente sa upokojila. Pokračuje rozprava, hovorí však iba opozícia. Webstránka parlamentu zrejme nefunguje, alebo funguje iba čiastočne. Ak chcete vedieť čo sa deje v národnej rade, zostaňte na Topkách.

17:54 - EPH žaluje Lipšica

Denník Sme cituje vyhlásenie spoločnosti EPH, za ktorou stoja J&T, PPF Petra Kellnera a Daniel Křetínský. Firma chce Daniela Lipšica žalovať za poškodenie dobrého mena. Firma vyhlásila, že štát transakciou posilní svoj vplyv v SPP.

 

17:47 - Daniel Lipšic avizuje, že zrejme zverejní ďalšie informácie o prepojení Ficovej vlády a finančných skupín. Reagoval na Ficovu poznámku, že ako minister vypustil z trestného zákona paragraf, kvôli ktorému mohli stíhať privatizáciu SPP. Lipšic tvrdí, že paragraf zo zákona vypadol až v parlamente, pričom za jeho vypustenie hlasoval celý Smer na čele s Ficom.

17:41 - Perličky z parlamentnej kulisárne:

Inštalovanie grafov počas prejavu Roberta Fica. Opozícia vzápätí protestovala, že pre kulisu nevidia na premiéra.
Zobraziť galériu (10)
Inštalovanie grafov počas prejavu Roberta Fica. Opozícia vzápätí protestovala, že pre kulisu nevidia na premiéra.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Igor Matovič nainštaloval papierovú figurínu Roberta Fica
Zobraziť galériu (10)
Igor Matovič nainštaloval papierovú figurínu Roberta Fica  (Zdroj: topky)

17:37 - Pokračujú faktické poznámky k prejavu premiéra. Hovorí iba opozícia, vyzýva premiéra, aby sa postavil pred parlament. Zo Smeru sú v sále možno dvaja ľudia. Podľa opozície je premiér zbabelec a zdrhol pred občanmi. "Tak pán premiér, už je čas. Ľudia vám začínajú vidieť na prsty, začínajú chápať," povedal Martin Poliačik zo SaS.

17:26 - Zopár momentiek z mimoriandej schôdze NRSR:

Lipšic cituje z Gorily
Zobraziť galériu (10)
Lipšic cituje z Gorily  (Zdroj: Jan Zemiar)

Prekáračka premiéra Fica s Danielom Lipšicom
Zobraziť galériu (10)
Prekáračka premiéra Fica s Danielom Lipšicom  (Zdroj: Jan Zemiar)

Momentka z parlamentného folklóru
Zobraziť galériu (10)
Momentka z parlamentného folklóru  (Zdroj: Jan Zemiar)

Protest na balkóne. Muž vpravo sa domáhal vystúpenia v sále. Ochranka ho pokojne vyviedla.
Zobraziť galériu (10)
Protest na balkóne. Muž vpravo sa domáhal vystúpenia v sále. Ochranka ho pokojne vyviedla.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Protestujúci občania na balkóne parlamentu.
Zobraziť galériu (10)
Protestujúci občania na balkóne parlamentu.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Helena Mezenská z OĽaNO
Zobraziť galériu (10)
Helena Mezenská z OĽaNO  (Zdroj: Jan Zemiar)

17:22 - "Vážený zbytok národnej rady," oslovil poslancov Béla Bugár. Pripomenul, že keď Robert Fico odvolával Ivetu Radičovú, mnohokrát ju označil za klamárku, no premiérka ani raz neodišla. Fico odišiel hneď po svojom prejave.

17:13 - Začali sa faktické poznámky ku premiérovmu vystúpeniu. Prvý rozpráva Ivan Mikloš, Fica označil za zbabelca. Zdôrazňuje, že sám prežil parlamentné odvolávanie niekoľko razy a nikdy z parlamentu neodišiel. Vedenie parlamento po Pavlovi Paškovi prevzala Jana Laššáková. Zo Smeru v sále nikoho nevidieť. Fica za zbabelca označil aj šéf SaS Sulík.

17:10 - Opozícia sa hlási s procedurálnymi návrhmi. Chce prerušiť rokovanie do zajtra. Parlament však nie je uznášania schopný a preto o návrhoch fakticky nemá kto hlasovať. Vláda sa nevrátila a z poslancov Smeru je v sále iba zopár. Schôdzu vedie predseda parlamentu Paška.

17:06 - Pavol Paška na žiadosť opozície zvolal rokovanie tzv. parlamentného grémia. To je porada predsedu parlamentu a šéfov poslaneckých klubov. Rokovanie je zatiaľ prerušené. Nespokojní občania naďalej sedia na balkóne. "Nám tu nebude vládnuť žiadna penta, ani dženta, ani hentá," kričala jedna z dám na balkóne

16:42 - Počas kriku na balkóne parlamentná ochranka vyviedla jedného občana. Ostatní na balkone zostali. Parlament nie je uznášania schopný. Občania z balkóna pokrikujú na Pavla Pašku, nepáči sa im, že väčšina poslancov odišla preč. Teoreticky je na rade opozícia s faktickými poznámkami, no nemá ich komu predniesť. Drvivá väčšina poslancov Smeru, ako aj celá vláda, už v sále nie sú.

16:41 - Na rade sú faktické poznámky, Pavol Frešo žiada vyhlásenie prestávky do momentu, kým sa vráti vláda do sály. Pavol Paška už predtým zdôraznil, že žiadny zákon nenúti premiéra, aby bol v parlamente prítomný.

16:38 - Pavol Paška obnovuje rokovanie. Vláda i poslanci za Smer odišli. Július Brocka z KDH vyzýva predsedu parlamentu, aby zabezpečil prítomnosť Roberta Fica v parlamente.

16:29 - "Počas pôsobenia zahr. investorov v SPP si vyplatili na dividendách 2,5 miliardy €. Teraz 49% akcií predali za 3,5 miliardy €. Za 10 rokov sa im to dvakrát vrátilo. To je privatizácia v štýle pravicovej vlády. " hovorí Fico o privatizácií SPP za Dzurindovej vlády. Opozícia občas pokrikuje, Smer nahlas tlieska. Na záver opäť vyčíta Lipšicovi konfrontačný štýl prejavu. Odvolávanie vlády označuje za absurdné a trápne. "Splnili sme si svoju povinnosť. Prišli sme sem, odpovedali sme na všetko, čo ste chceli počuť. Ale urážať sa nenecháme," hovorí Fico. Vláda sa dvíha a odchádza. Spolu s ňou aj poslanci za Smer. Pravica kričí "hanba". Skandujú aj diváci na balkóne, kričia na vládu a poslancov. Incident si vynútil prestávku v rokovaní.

16:26 - Neznámy muž v budove parlamentu zaútočil na zamestnankyne:

Na dve zamestnankyne Národnej rady SR vo vestibule parlamentu dnes zaútočil muž, ktorý sa domáhal vstupu do budovy NR SR. Muž nemal platný občiansky preukaz, totožnosť preukazoval len neplatným potvrdením o tom, že občiansky preukaz nemá. Na to mu zamestnankyňa NR SR oznámila, že bez platného dokladu totožnosti ho do budovy nevpustia. Muž následne schytil monitor od počítača, ktorý mala zamestnankyňa na stole a hodil ho do nej. Na to zareagovali príslušníci Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorí ho spacifikovali a vyviedli z budovy. (SITA)

16:24 - Fico sa prekára s Lipšicom. Premiér tvrdí, že jeho trestné oznámenie vo veci privatizácie SPP prestali vyšetrovať, pretože Daniel Lipšic ako vtedajší minister spravodlivosti vypustil príslušný paragraf z trestného zákona. Lipšic mu skáče do reči.

16:20 - "Vedeli, že sú v súťaži sami," tvrdí Fico o konzorciu, ktoré sprivatizovalo menšinový balík akcií SPP za Dzurindovej vlády. Na ponuke konzorcia podľa neho niekto niekoľkokrát prepísal cenovú ponuku rukou. Podľa Fica je jasné, že Ruhrgas a Gaz De France vedeli, že nemajú konkurenta a mohli tak za SPP ponúknuť akúkoľvek cenu.

16:18 - Fico pripomína kauzu privatizačného poradcu pri privatizácií SPP, ktorý zinkasoval vyše 30 mil. dolárov za to, že vláde poradil, aby vybrala jediného uchádzača o privatizáciu - konzorcium Ruhrgas a Gas De France. Zo smeráckeho sektora parlamentu sa ozýva občasné "fuj".

16:16 - "Do psej matere, kto má písať ministerstvu hospodárstva, keď nie zamestnanec SPP," obhajuje Fico prítomnosť mena človeka z J&T vo vlastnostiach vládneho dokumentu.

16:15 - Fico: Všetci voláme pána Uhliarika Pentliarik.

16:11 - Rozdeľuj a panuj: Fico vytýka predsedom strán KDH, SDKÚ a Most, že iniciatívu na odvolávanie uchopil nezávislý poslanec Lipšic. Apeluje na nich ako na štandardné strany.

16:09 - "To boli také jalové príklady...niečo ste počuli, niekde niečo zašumelo," odkazuje Fico Lipšicovi. Pripomína prípad Paroplynového Cyklu, ktorý sprivatizovala Penta. Pripomína privatizáciu Bratislavského letiska, predaj akcií VSŽ, oboje mala dostať, resp. dostala Penta. Smerácki poslanci jasajú a tlieskajú.

16:04 - Fico nevysvetľuje Lipšicove narážky na prepojenia medzi politickými nominantmi jeho vlády a firmou J&T. Hovorí iba o boji proti zvyšovaniu cien plynu. Podľa neho by Slovákom hrozilo, že budú platiť o 30% drahší plyn. "Štát preberá matku SPP zadarmo," povedal Fico. Z pravicovej časti parlamentu zaznel smiech.

15:59 - "Ak bol niekto lokajom, tak to bol štát v rokoch 2002-2006," vracia Fico úder Lipšicovi. Vytýka mu, že po privatizácií SPP za Dzurindovej vlády mal štát väčšinový podiel akcií v SPP, no voči zahraničným majiteľom si nemohol dovoliť takmer nič.

15:56 - Fico tvrdí, že vláda nemala možnosť zabrániť privatizácií SPP. Jeden zahraničný majiteľ predal svoj podieľ inému, tvrdí premiér. Smer mu z času na čas zatlieska, opozícia sa mu z času na čas hlasne zasmeje.

15:52 Premiér pripomína ako jeho vláda pravidelne odmietala návrhy na zvyšovanie cien plynu zo strany zahraničných spolumajiteľov SPP. "Asi máte stratu pamäti," hovorí Fico pravičiarom. Pripomína im, že za vlády I. Radičovej SPP opäť zvyšoval ceny plynu. "Vždy po nástupe pravicovej vlády prichádza zvýšenie cien plynu," hovorí Fico. Smer mu tlieska.

15:47 Fico skritizoval Lipšica za tón jeho prejavu. Začal pripomínaním privatizácie SPP za prvej vlády M. Dzurindu. Zdôrazňuje následné rýchle zvýšenie cien plynu. "Pravicové vlády vždy asistovali cudzím vlastníkom SPP. Budete asistovať pri zvyšovaní cien plynu pre domácnosti," vyhlasuje Fico. "Je absurdné, že tí čo spôsobili privatizáciou SPP obrovské škody, odovzdali tento majetok cudzincom a pomáhali zdražovať...tí dnes idú odvolávať vládu za to, že celé roky chránime domácnosti pred zdražovaním plynu."

15:43 -  V parlamente sedí kompletná vláda. Čašníci občas roznášajú občerstvenie. Robert Fico a niekoľko ďalších ministrov popíjajúú hnedý nápoj, možno kolu. Na vystúpenie sa chystá predseda vlády Robert Fico. Priniesol si veľký graf s cenami plynu. "Dajte do ďalej, nevidíme na premiéra," kričia pravičiari. Graf posunuli. "Teraz zas Maďariča nevidím!" Začal sa prejav Roberta Fica.

Lipšic: "Demokracia je dobrý systém, ktorý vás nakoniec zmetie. Občan bude v tejto krajine pánom, nie finančné skupiny a ich lokaji. Väčšina občanov Slovenska má svoju česť a nie je na predaj". Lipšicovi tlieska opozičný sektor parlamentu. Svoj prejav práve skončil. Daniel Lipšic vystupoval ako prvý, niekoľkokrát vyvolal smiech a pokriky zo strany poslancov Smeru.

15:37 - Daniel Lipšic vyvolal pobúrenie poslancov za Smer. Pavol Paška ho vyzýva na slušnosť. Pýta sa ministrov, komu slúžia. Pýta sa ministra Jahnátka, či je lokajom Juraja Širokého, ministra Lajčáka, či je lokajom Miroslava Výboha. Lipšic označil niekoľkokrát vládu Roberta Fica za vládu lokajov, ktorá nevládne, ale je ovládaná finančnými skupinami.

Ešte v piatok sa (13.9.) sa podpísalo 56 poslancov KDH, Mosta-Híd, SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO aj strany Nová väčšina – Dohoda pod návrh na zvolanie takejto schôdze. Ich rozhorčenie vyvolala informácia, že podklady vládneho materiálu o získaní zvyšného 49-% podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) údajne pripravovala finančná skupina J&T.

Dôkazom má byť vládny materiál, v ktorého hlavičke sa nachádza meno firmy J&T Investment Advisors. Menšinový podiel v SPP získa štát od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorého spoluvlastníkom je aj skupina J&T. Opozícia to vníma ako dôkaz, že štát neriadi vláda, ale finančné skupiny. Kabinetu vyčíta tiež nevýhodnosť obchodu, kedy štát podľa nich zbytočne preberá stratovú a zadlženú spoločnosť.

Zmienku o J&T vo vládnom materiáli Fico cez víkend vysvetľoval tým, že dokument vznikal pri bežnej komunikácii dvoch akcionárov SPP, čo považuje za "úplne normálne". "Dnes je 49-% akcionárom v SPP spoločnosť EPH a všetci vieme, že EPH je spojená s J&T. Ale čo my s tým máme? My sme EPH nepredali nič, to boli Francúzi a Nemci, ktorí predali svoj podiel," argumentoval premiér v televízii TA3. Ak niekto môže za vstup finančných skupín do SPP, tak je to podľa neho súčasná pravicová opozícia, ktorá v minulosti umožnila privatizáciu plynární.

Predseda vlády tiež avizoval, že na mimoriadnej schôdzi vystúpi s prejavom, ktorý sa bude týkať aj privatizácie SPP a bude pripomínať pochybenia vtedajšej vlády. V celom aktuálnom spore ide podľa neho len o ceny plynu a rozdielny prístup k ich regulácii. "Na jednej strane je Smer-SD, ktorý chce stabilné ceny pre domácnosti, na druhej strane zdivočelá opozícia, ktorá chce zvyšovať ceny plynu pre domácnosti. O tomto je celá schôdza a do takejto schôdze veľmi rád pôjdem," dodal premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu