Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Notárov by mali odvolávať, keď budú mať 67 rokov

Renáta Zmajkovičová
Renáta Zmajkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Notárov by mal minister spravodlivosti odvolávať pri dosiahnutí zákonom stanoveného veku, ktorý má byť 67 rokov. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslankyne za Smer-SD Viery Kučerovej, ktorý predložila k novele zákona o notároch. Ústavnoprávny výbor jej návrh podporil a odporučil plénu novelu ako celok schváliť.

Novelu zákona o notároch predložila do parlamentu poslankyňa Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Pôvodne navrhovala, aby minister spravodlivosti mohol na návrh Notárskej komory odvolať notára, ktorý dosiahol vek 65 rokov. „Pozmeňujúci návrh je právne čistejší, sú v ňom jasne stanovené lehoty,“ vysvetlila Zmajkovičová s tým, že nový návrh pre notárov zavádza právnu istotu.

Po novom tak minister spravodlivosti odvolá notára k 31. decembru kalendárneho roku, v ktorom dovŕšil 67 rokov. Zároveň podpredsedníčka NR SR navrhuje prechodné ustanovenie, podľa ktorého by minister spravodlivosti odvolal všetkých notárov, ktorí dovŕšili 67 rokov k 1. júlu 2014. Týmto opatrením by sa malo uvoľniť približne 20 notárskych úradov.

Podobný postup by sa v budúcnosti mal týkať aj exekútorov, vyslovil sa predseda výboru Robert Madej (Smer-SD).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu