Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Trestné oznámenie Lipšica: Fico bol v konšpiračnom byte, na prezidenta kandiduje v sebaobrane!

Daniel Lipšic Zobraziť galériu (4)
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa v konšpiračnom byte stretol s Jaroslavom Haščákom z finančnej skupiny Penta. Za prezidenta teraz kandiduje v sebaobrane. Vyhlásil to dnes opozičný poslanec a líder hnutia NOVA Daniel Lipšic s tým, že za svoje vyhlásenie berie plnú zodpovednosť a je si vedomý následkov.

Pre kauzu Gorila sa rozhodol podať trestné oznámenie.  „Podávam trestné oznámenie pre vážne podozrenie z trestných činov: zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti za to, že v rokoch prvej Ficovej vlády 2006 - 2010 bol vydaný pokyn na skartáciu zvukového záznamu v kauze Gorila,“ povedal Lipšic. Trestné oznámenie podáva na neznámeho páchateľa. Podľa vlastných slov sa rozhodol konať po výrokoch Fica, ktoré dnes zverejnil denník Sme, že informácie z kauzy Gorila sú lži postavené na nepodložených klebetách.

„Ak sú podľa premiéra Fica tieto informácie z kauzy Gorila len lži a klebety, tak nech vydá riaditeľovi SIS okamžite pokyn, aby zbavil mlčanlivosti všetkých príslušníkov a bývalých príslušníkov SIS, ktorí s kauzou prišli do kontaktu,“ vyzval poslanec. Od čias Vladimíra Mečiara je Fico podľa Lipšica druhý prípad, keď sa niekto chce stať prezidentom, aby on a jeho blízki nemohli byť trestnoprávne postihnutí. „Mečiar potreboval imunitu pre kauzu únosu (syna bývalého prezidenta Michala Kováča, pozn. red), premiér Fico potrebuje prezidentskú imunitu kvôli zneužívaniu právomocí a kvôli tomu, že bol skartovaný spis z kauzy Gorila,“ podčiarkol.

 Úrad vlády v reakcii na Lipšicove vyjadrenia napísal, že kauza Gorila je kauzou druhej Dzurindovej vlády, ktorej bol samotný Lipšic členom. Trestné oznámenie tak podáva sám na seba, povedal šéf tlačového odboru Úradu vlády Erik Tomáš. "Ak by aj bola pravda, že Robert Fico viedol s niekým nevinný rozhovor, ktorý ho nediskvalifikuje, tak potom musí byť rovnako pravda, že si páni Dzurinda a Hrušovský delili 200 miliónov korún," dodal Tomáš.

NOVA plánuje urobiť všetko preto, aby premiér Fico nebol zvolený za prezidenta. "Urobíme z tejto kauzy tému prezidentskej kampane,“ dodal. Hnutie ešte nerozhodlo, ktorého prezidentského kandidáta podporí. Urobí tak podľa Lipšica v januári. Kauza Gorila poukazuje na údajné prepojenia politikov s finančnými skupinami. Tie podľa spisu mali vplyv na riadenie štátu. Hovorí tiež o údajnom kupovaní poslaneckých hlasov počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu