Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Patriot Fico: Chcem, aby naši mladí ľudia obrábali pôdu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

MARTIN – Nikto doteraz nesformuloval zmysel života, poslanie a úlohy slovenského národa lepšie, než je to zapísané v stanovách Matice slovenskej. V príhovore to počas dnešného galaprogramu pri príležitosti celonárodných osláv 150. výročia vzniku Matice slovenskej v Martine povedal premiér Róbert Fico.

„Matica vznikla ako spolok demokraticky zdola, aby vytvárala vedomie slovenskej aj slovanskej súdržnosti. Stala sa z nej vedecká inštitúcia, v ktorej sú prvopočiatky vedeckých ústavov dnešnej Slovenskej akadémie vied. V Matici sa tiež zrodilo múzejníctvo v Muzeálnej slovenskej spoločnosti a v Matici sa tiež zrodili základy archívnictva, knihovedy, etnografie, zbierania ľudovej slovesnosti, zvykov a tradícií. V Matici je fundament prvého vedeckého skúmania vlastnej histórie. Matica sa stala základom všetkého vzdelania, ktoré dnes rozvíjame v slobodnom štáte,“ povedal premiér v príhovore.

Ako dodal, Matica nie je nejaká starina z 19. storočia, je užitočná práve v 21. storočí, keď sa zo života vytráca mravnosť myslenia a konania. „Hoci je to inštitúcia nadstranícka, paradoxne sa v jej myšlienkových dielňach zrodil slovenský politický národ, ktorý vedome začal brániť vlastné občianske práva. Nezakrývam, že v konaní Matice sa vyskytovali a vyskytujú aj chyby, veď nikto nie je neomylný. Avšak celostné, 150 rokov trvajúce bytie Matice slovenskej je obdivuhodné. A chcem požiadať predstaviteľov Matice slovenskej, aby svojimi rozdielnymi postojmi nedávali zámienku večným kritikom na ďalšie križiacke výpravy voči národnej ustanovizni,“ doplnil predseda vlády s tým, že práve v dnešných časoch potrebujeme štátotvornosť Matice slovenskej.

„Ak mala Matica význam pred 150-timi rokmi, tak ho má aj teraz. Matica má jednu veľkú a významnú úlohu, vrátiť tomuto národu to, čo mu zobrali. Zobrali mu ľudové tradície, berú mu jeho dobrotu, jeho srdečnosť a núkajú mu bulvárnu kultúru. Chceme jesť potraviny, ktoré sa tu dorobia, nechceme dovážané potraviny, chceme, aby naši mladí ľudia obrábali pôdu, aby nechodili za prácou do Írska. Matica chce pestovať ďalších 150 rokov vlastenectvo hodné tretieho tisícročia,“ priblížil predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu