Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico odkazuje rodičom a učiteľom: Rozprávajte deťom o SNP!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

KALIŠTE - Výzvu, aby učitelia a rodičia hovorili deťom o Slovenskom národnom povstaní (SNP) predniesol dnes premiér SR Robert Fico na ôsmom stretnutí generácií v bývalej obci Kalište, ktorú fašisti vypálili a zrovnali so zemou v marci 1945. Vpád fašistov si vtedy vyžiadal 35 ľudských životov.

Na podujatí Stretnutie generácií sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí, medzi ktorými boli potomkovia obyvateľov obce, protifašistickí bojovníci, odbojári a obyvatelia okolitých obcí.

"Niekedy som veľmi nemilo prekvapený z úrovne vedomostí našich detí, ale aj stredoškolskej a vysokoškolskej generácie o Slovenskom národnom povstaní. Pre niekoho to môže vyzerať ako niečo, čo má príliš historickú pachuť, ale kto veci sleduje, tak vie, že keby SNP nebolo, tak Slovensko je zaradené na stranu krajín, ktoré prehrali 2. svetovú vojnu," objasnil Fico a vyzval rodičov a učiteľov, aby deťom hovorili o SNP. "Lebo inak naše deti zostanú v takej ľahostajnej nevedomosti," dodal.

Premiér zároveň vyzdvihol bezhraničnú statočnosť obyvateľov Kališťa, ktorí schovávali partizánskych bojovníkov vo svojich domoch a pomáhali pri ošetrovaní ranených v miestnej partizánskej nemocnici. "Ako vidíte, boje tu mali zmysel. Lebo aj z ich obetí my môžeme žiť už dvadsať rokov v slobodnej demokratickej Slovenskej republike," upozornil.

Podľa Stanislava Mičeva, riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici, ktoré je jedným z organizátorov podujatia v Kališti, sa Stretnutie generácií stalo jedným z kľúčových podujatí pripomínajúcich 2. svetovú vojnu. "Vytvorila sa tú za tých osem rokov neuveriteľná tradícia, čo vidieť aj na dnešnej návštevnosti. Chodia sem ľudia z celého Slovenska," doplnil.

Predseda vlády sa dnes zúčastní aj na pietnej spomienke v obci Lehota pod Vtáčnikom v okrese Prievidza. Na stretnutí generácií v Kališti v súvislosti s ďalšou spomienkou k SNP uviedol, že je vďačný organizátorom, ktorí vynakladajú úsilie a finančné prostriedky na organizovanie podobných podujatí.

"Práve v Lehote pod Vtáčnikom je jeden veľmi známy starosta, pán Cipov, ktorý to doslova považuje za svoje životné poslanie. Musím potvrdiť, že tento rok podujatí, kde si pripomíname 69. výročie SNP, je pomerne veľa. Na budúci rok je to 70 rokov, je aj úlohou vlády, úlohou štátnych orgánov, aby urobili všetko preto, že to bude dôstojne zorganizovaná oslava takejto významnej udalosti," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu