Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aj študent-brigádnik má povinnosti voči Sociálnej poisťovni

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ak študent počas letných prázdnin uzavrie dohodu o brigádnickej práci študenta na území Slovenska a z tejto dohody si u zamestnávateľa neuplatní tzv. výnimku z postavenia zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, má povinnosť voči Sociálnej poisťovni platiť z dosiahnutého príjmu poistné na dôchodkové poistenie.

Poistné na dôchodkové poistenie pozostáva z poistného na starobné poistenie (4 % študent a 14 % zamestnávateľ), z poistného na invalidné poistenie (3 % študent a 3 % zamestnávateľ) a z poistného do rezervného fondu solidarity (4,75 % zamestnávateľ).

Študenti si však môžu určiť jednu dohodu o brigádnickej práci študentov ako výnimku, na základe ktorej nebudú mať postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia. Určená dohoda zohľadňuje výšku dosiahnutého príjmu a vek študenta pri platení poistného. Ak má študent menej ako 18 rokov, mesačný zárobok nesmie prekročiť 66 eur. V prípade 18 a viac rokov, jeho zárobok môže byť najviac vo výške 155 eur. Vtedy študent poistné na dôchodkové poistenie neplatí a nie je ani dôchodkovo poistený ako zamestnanec. 

Ak skutočnú výšku dosiahnutého príjmu z takto určenej dohody prekročí, platiť bude poistné na dôchodkové poistenie len z prekročenej sumy. Poistné na úrazové a garančné poistenie platí zamestnávateľ z každej dohody o brigádnickej práci študenta. Platí ho z celého príjmu brigádnika.

Informoval o tom Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu