Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SMK je stále pripravená dať vlastného kandidáta na prezidenta

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak sa pravica nedohodne na spoločnom prezidentskom kandidátovi, mimoparlamentná SMK ponúkne svojim voličom vlastného. O tejto možnosti hovorila SMK už pred časom. Predseda József Berényi potvrdil, že s ňou strana naďalej počíta.

"Stále tu táto možnosť je. O menách však ešte nehovoríme," povedal šéf SMK József Berényi. Jeho strana má vraj z čoho vyberať. Ale SMK preferuje primárne voľby, o ktorých rokovala s OKS. Z primáriek, ktoré by sa mali konať na jeseň, by mal vzísť pravicový kandidát. Berényi žiada, aby víťaz primáriek súhlasil s dokumentom Základné podmienky prežitia a rozvoja Maďarov na Slovensku z dielne SMK, Mostu-Híd a Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku.

O primárkach hovorí aj SDKÚ-DS, ktorá doteraz nevyjadrila podporu Pavlovi Hrušovskému. Toho nominuje KDH a podporuje ho aj Most-Híd. Hrušovský podmieňuje svoju kandidatúru podporou celej Ľudovej platformy.

SDKÚ-DS na to odpovedala uznesením, z ktorého vyplýva, že ho zatiaľ nepodporí a za najlepšieho kandidáta naďalej považuje expremiérku Ivetu Radičovú. V uznesení stojí, že strana nemieni rozširovať počet stredopravých kandidátov. O podpore chce rozhodnúť SDKÚ-DS vtedy, keď budú známi všetci kandidáti.

KDH a Most-Híd neraz vyzvali partnera na jasné stanovisko k Hrušovskému. Chceli ho počuť do konca júna. Prišlo spomínané uznesenie. KDH prekvapilo, podpredseda Pavol Abrhan v ňom vidí náznaky neochoty postupovať vo voľbách spoločne. Nazdáva sa, že svojim postupom a váhaním pomáha SDKÚ-DS kandidátovi Smeru-SD.

Podobný názor má aj Most-Híd. Jeho podpredseda Zsolt Simon vyhlásil, že je dnes na SDKÚ-DS, či bude mať Slovensko prezidenta Smeru-SD. Naďalej trvá na tom, aby sa SDKÚ-DS jasne vyjadrila. Pavol Hrušovský je ochotný na vyjadrenie čakať do jesene.

Bývalý šéf SMK Pál Csáky ešte v októbri minulého roka zapochyboval o úspechu Pavla Hrušovského v boji o Prezidentský palác. Pravica by mala podľa neho hľadať kandidáta aj s SMK a mala by ponúknuť takého človeka, ktorý má šancu vyhrať.

Pripomenul prezidentské voľby, v ktorých sa najvážnejší pravicový kandidát Eduard Kukan (SDKÚ-DS) nedostal ani do druhého kola. O palác vtedy bojoval Vladimír Mečiar s Ivanom Gašparovičom, ktorý zvíťazil. Csáky poukázal na chýbajúce hlasy SMK a jej voličov. Upozornil, že bez 110 000 voličov SMK nemá pravicový kandidát na prezidenta šancu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu