Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SMK hrozí pravici: Ak chcete vládnuť, potrebujete nás!

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

DUNAJSKÁ STREDA – Ak chce slovenská pravica vládnuť, potrebuje Stranu maďarskej komunity (SMK), ktorá je spoľahlivejším partnerom, než niektoré nové subjekty, tvrdí predseda SMK József Berényi.

„Ak chce slovenská pravica zmeniť vládu, tak SMK je spoľahlivejším partnerom, než niektoré súčasné ad hoc strany, experimenty a exhibicionisti v rámci parlamentu,“ povedal Berényi na tlačovej besede v Dunajskej Strede po zasadnutí republikovej rady strany. „Pravica nás potrebuje, rovnako ako my potrebujeme pravicu, aby sme mohli uskutočňovať náš program,“ vyhlásil.

Novú éru spolupráce medzi SMK a slovenskou pravicou podľa Berényiho potvrdzuje aj prítomnosť niektorých pravicových strán na dnešnom slávnostnom kongrese, ktorým si strana pripomína 15. výročie vzniku. Na oslavách budú Viliam Novotný z SDKÚ-DS, Ivan Uhliarik z KDH a Ondrej Dostál z Občianskej konzervatívnej strany (OKS). “Ich účasť potvrdzuje novú éru, nový začiatok nových vzájomných vzťahov medzi SMK a slovenskou pravicou,“ povedal Berényi. OKS podporuje Berényiho na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja v jesenných voľbách. 

Republiková rada SMK, ktorá zasadala dnes dopoludnia, sa zaoberala aj prípravou na jesenné voľby do orgánov samosprávnych krajov. Podľa predsedu republikovej rady SMK Lászla Szigetiho hovorili o tom, kde sú ešte možnosti na dohody. „Bohužiaľ, v ostatných krajoch okrem Bratislavského samosprávneho kraja spolupráca veľmi nefunguje, ale v poslednej dobe vidíme aj niektoré pozitívne kroky,“ uviedol Szigeti. Berényiho podľa vlastných slov mrzí, že napríklad v okrese Galanta sa zatiaľ nepodarilo dohodnúť s Mostom-Híd. „Napriek našej ponuke Most-Híd postaví v Galante plný počet kandidátov a neakceptuje to, čo sme navrhli, aby sme išli v pomere štyria kandidáti za SMK a štyria za Most-Híd,“ povedal s tým, že sa to týka aj iných okresov, napríklad Levíc a Nových Zámkov, kde sú naďalej za dohodu. 

SMK dnes na republikovom zraze riešilo aj školstvo a infraštruktúru na južnom Slovensku. Stranu podľa Szigetiho znepokojuje racionalizačný proces základných a stredných škôl. „Obávame sa, že to bude mať za následok zánik stovky škôl,“ uviedol. Takisto odmietajú, aby bol zákonom určený minimálny počet žiakov v triedach. „Tento paragraf môže mať za následok zánik ďalších škôl,“ tvrdil Szigeti. Pripomenul tiež angažovanosť SMK pri novom volebnom zákone z dielne ministerstva vnútra, kde sa strane pri rozporovom konaní podarilo zachovať v niektorých ustanoveniach dvojjazyčnosť. „Podarilo sa nám ju aj rozšíriť,“ dodal Szigeti. 

Projekt rýchlostnej cesty R7 nie je pre vládu prioritou, nazdáva sa Iván Farkas z SMK. „Nie je to politická investícia, ale odborná, lebo má vyriešiť kolaps na okraji hlavného mesta,“ povedal. Podľa jeho slov financovanie cesty formou PPP projektov je chybné rozhodnutie. „Myslíme si, že sa tým dokazuje naša domnienka, že cesta R7 nie je prioritou súčasnej vlády a že štátna správa chce z projektu južnej rýchlostnej komunikácie vycúvať,“ uzavrel Farkas. 

SMK oslavuje v tomto roku 15. výročie svojho vzniku. Vznik strany, ktorá vznikla pod názvom Strana maďarskej koalície, si jej členovia pripomínajú dnes na slávnostnom kongrese v Dunajskej Strede. SMK vznikla zlúčením troch strán v roku 1998. Vtedy sa spojili Maďarské kresťanskodemokratické hnutie (MKDH), Spolužitie a Maďarská občianska strana. Za predsedu bol zvolený vtedajší predseda MKDH Béla Bugár, ktorý dnes stojí na čele strany Most-Híd. Bugár bol predsedom SMK do roku 2007, kedy prehral vo voľbách s Csákym. Ten bol predsedom strany do roku 2010, kedy sa SMK nedostala do parlamentu. Odvtedy ju vedie József Berényi. Ani SMK sa nevyhla štiepeniu. V roku 2009 ju opustili viacerí poslanci NR SR na čele s Bugárom. Tí ešte v ten istý rok založili stranu Most-Híd. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu