Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Opozícia chce žiadať Gašparoviča, aby nevymenoval Čižnára

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany by chceli požiadať prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby počkal s vymenovaním Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora na rozhodnutie Ústavného súdu SR o sťažnosti Jozefa Čentéša. Ten namieta rozhodnutie hlavy štátu nevymenovať ho za generálneho prokurátora.

Podľa informácií už je žiadosť pre hlavu štátu naformulovaná, aktuálne sa zbierajú podpisy na jej podporu.

Gašparovič by sa otázkou vymenovania Čižnára za generálneho prokurátora SR mohol začať zaoberať už dnes. Vyplýva to z vyjadrení jeho hovorcu Mareka Trubača a hovorcu predsedu Národnej rady SR Pavla Chovanca. "Nedostali sme zatiaľ návrh na vymenovanie kandidáta na post generálneho prokurátora, pána Čižnára. Pokiaľ prezident nedostal návrh na vymenovanie, nemôže konať," povedal Trubač. Dodal, že keď návrh dostanú, hlava štátu sa otázkou začne zaoberať. "Návrh bude prezidentovi doručený v priebehu dnešného dopoludnia," uviedol Chovanec.

Prezidenta pri vymenovaní generálneho prokurátora neviaže žiadna lehota a na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR sa za určitých okolností môže rozhodnúť aj nevymenovať ho. Podľa informácií si však aj prezident uvedomuje potrebu vymenovania nového šéfa Generálnej prokuratúry SR po tom, ako celý proces viac ako dva roky stál. Predchádzajúceho kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša sa totiž prezident rozhodol nevymenovať vzhľadom na okolnosti jeho voľby a kauzu so skartovaním výpovede Igora Matoviča.

Jaromír Čižnár bol v utorok (18.6.) v tajnej voľbe zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora. Od 82 prítomných poslancov získal 82 hlasov. Na voľbe sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu