Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Žilinka zrejme neprejde na post NKÚ, podľa Smeru je to mladý a politický kandidát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kandidát Ľudovej platformy na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Maroš Žilinka je príliš mladý, je spojený s politikou, a preto nie je prijateľný. Toto sú výhrady členov vládnej strany Smer-SD, ktoré dnes tlmočila predsedníčka klubu Jana Laššáková (Smer-SD). Voľba šéfa NKÚ sa v parlamente uskutoční v utorok (28.5.) popoludní.

"Toto je všeobecná mienka v klube, určite sa ale stretneme v utorok pred voľbou," avizovala Laššáková. Zároveň potvrdila, že napriek požiadavke opozície, aby voľba bola verejná, v Smere-SD už majú pripravených 15 podpisov pod návrh na tajnú voľbu. "V personálnych otázkach a pri takých významných funkciách máme už pripravený návrh na tajnú voľbu. Mám informácie, že ak to nebude verejná voľba, pána Žilinku stiahnu. Neviem, čoho sa boja, asi si neveria," odkázala.

Laššákovú tiež mrzí, že ju ako predsedníčku klubu strany Smer-SD nik z Ľudovej platformy neoslovil. "Nikto nás o podporu Žilinku nepožiadal, trošku ma to mrzí. Je to aj prejavom slušnosti. My sa pri podpredsedoch NKÚ budeme uchádzať aj o podporu opozície," dodala.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan reagoval, že ak si Smer-SD myslí, že nie je správna verejná voľba, mal zmeniť zákon, ktorý o nej hovorí. Zároveň na základe potrebných podpisov a následnom súhlase pléna dovoľuje aj tajnú voľbu. "Zákon nezmenili, stále len predkladajú podpisy. Nechávajú teda pre budúcnosť aj verejnú voľbu," upozornil Abrhan.

Zároveň pripomenul, že predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico dlhodobo tvrdí, že pozícia šéfa NKÚ patrí opozícii. "Toto je už piata voľba a tretí kandidát. Pri predchádzajúcich voľbách, keďže boli tajné, ako môžu povedať, že dodali desať hlasov. Chceme verejnú voľbu, aby nedochádzalo k manipulácii," vysvetlil a potvrdil platnosť dohody, že ak bude voľba tajná, Žilinku stiahnu. Argument, že Žilinka je príliš mladý, označil za výhovorku bez odborného spochybnenia. "Smer-SD nechce, aby opozícia mala NKÚ," dodal Abrhan.

Žilinka ako jediný kandidát absolvoval tento týždeň aj vypočutie na finančnom výbore. Vyhlásil, že nezávislá kontrola je považovaná za jednu z najvyšších hodnôt demokracie a práve v tomto duchu si predstavuje svoje pôsobenie, ak bude zvolený.

"Predstavujem si to ako striktné napĺňanie atribútu nezávislosti. Nezávislosť výlučne na základe zákona, nie na základe direktív. Rozvoj NKÚ na báze profesionality a etiky bez zasahovania kohokoľvek do personálnych návrhov," deklaroval. Zárukou jeho osobnej nestrannosti má byť profesionálna etika, nestrannosť, zodpovednosť, úcta k právu a spravodlivosti i psychická integrita. Tu spomenul, že ako špeciálny prokurátor má za sebou aj psychologické testy.

Maroš Žilinka vo svojom vystúpení poslancom vymenoval svoje doterajšie skúsenosti a funkcie, ktoré ho majú kvalifikovať na funkciu predsedu NKÚ. Zvýraznil najmä pôsobenie v oblasti veľkej ekonomickej kriminality, tiež spomenul, že má previerku na najvyšší stupeň prísne tajné. "Všetky tieto vlastnosti by mal mať aj predseda NKÚ. S pokojným svedomím sa môžem o túto funkciu uchádzať," vyhlásil. Svoje šance na zvolenie odhadovať nechcel. Vraj nikdy netipoval a nebude ani teraz. Nemyslí si však, že je len štatistom a domnieva sa, že predseda NKÚ bude tentoraz zvolený.

Na nominácii bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra v rokoch 2010 až 2012 Maroša Žilinku sa dohodli strany Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd). Trvajú však na verejnej voľbe a ak Smer-SD presadí tajnú, Žilinku stiahnu. Strany zároveň pripustili, že Žilinka je ich posledný kandidát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu