Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ministerstvo obrany vyzýva: Nech tunelovanie rieši prokuratúra, nie médiá!

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Každý, kto má informácie o prípade údajného tunelovania vo vojenskom spravodajstve, nech ich bez zbytočného odkladu čím skôr poskytne Úradu Špeciálnej prokuratúry SR, vyzýva ministerstvo obrany.

"Kontrolný výbor ani médiá, a už vôbec nie príslušníci spravodajských služieb, nemôžu byť v tejto veci rozhodcami," uviedla v stanovisku rezortná hovorkyňa Martina Balleková. "Aj informácie, ktorými disponuje plukovník Suchodolinský, by mal čo najskôr poskytnúť špeciálnej prokuratúre," dodala.

Predseda parlamentného výboru pre kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor dnes novinárom predstavil bývalého zástupcu riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Vladimíra Suchodolinského. Ten Fedora požiadal, aby mohol vystúpiť pred výborom a vyjadriť sa, či správu, ktorú má výbor a médiá, je tá, na ktorej pracoval ako zástupca riaditeľa VSS. Vo výbore dnes vystúpiť nemohol, pretože nebol zbavený mlčanlivosti. „Som autorom pôvodnej skartovanej správy o podozreniach z tunelovania vo vojenskom spravodajstve. Som pripravený vystúpiť pred výborom, aby som autentizoval správu, ktorou výbor disponuje. Žiadam ministra obrany, aby ma čo najskôr zbavil mlčanlivosti, aby som mohol čo najskôr vystúpiť a tieto informácie v správe vyvrátiť, alebo potvrdiť,“ povedal Suchodolinský. Minister obrany Martin Glváč je pripravený zbaviť ho mlčanlivosti, keď o to požiada prokuratúra. "Poskytneme orgánom činným v trestnom konaní maximálnu súčinnosť," vyhlásil Glváč.

V spise, ktorý dostal denník Sme, sa údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu