Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanec Švejna: Slovensko stráca konkurencieschopnosť

Ivan Švejna
Ivan Švejna (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ani vláda, ani odborári nevytvárajú nové pracovné miesta. Reálne, funkčné pracovné miesta môže vytvoriť len súkromný sektor. V diskusnej relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska to dnes povedal podpredseda strany Most-Híd a poslanec parlamentu Ivan Švejna.

Ako dodal, pokiaľ chce vláda podporiť vyššiu zamestnanosť, respektíve nižšiu nezamestnanosť, musí vytvoriť také podmienky pre podnikateľov, aby mali záujem naberať nových ľudí.

Minimálna mzda je podľa poslanca Švejnu skôr politický fenomén. Tvrdí, že skoro polovica krajín tento pojem nepozná a pritom má oveľa vyššiu priemernú mzdu, ako je na Slovensku. Dodáva, že napríklad v prípade nekvalifikovaných pracovných síl môže rozhodovanie podnikateľských subjektov ovplyvňovať signál od vlády, že ak chcú takéhoto človeka prijať do zamestnania, musia to urobiť za vyššiu sumu. "Ten podnikateľ to neprijme," povedal Švejna.

Koncom júna by sa malo podpísať memorandum, kde by sa vláda zaviazala nezvyšovať ďalej dane a odvody. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD) tvrdí, že tento dokument má vniesť do sektora stabilitu. Podľa Švejnu by najlepšie bolo, ak by sa vláda rozhodla zaťaženie právnických osôb ešte znížiť. Ako poslanec dodal, Slovensko má jedno z najvyšších zaťažení v regióne, čím sa mu zhoršuje konkurencieschopnosť. Malatinský hovorí, že priestor k zníženiu firemných daní vidí, musia preň však vzniknúť podmienky. Zatiaľ sa treba držať kritérií, ku ktorým sa Slovensko zaviazalo v rámci znižovania rozpočtového deficitu. Švejna rozumie, že si treba "uťahovať opasky", robil by to však na iných miestach. Spomenul napríklad sociálny systém, ktorý je podľa neho zle nastavený - neadresný. "Na strane šetrenia je priestor, kde sa dajú nájsť peniaze namiesto zvyšovania daní a odvodov," povedal Švejna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu