Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Glváč o tajnej správe: Materiály o údajnom tunelovaní sa nás netýkajú

Riaditeľ Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra a minister obrany SR Martin Glváč
Riaditeľ Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra a minister obrany SR Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kauza údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej Ficovej vlády, o ktorej údajne vypovedá uniknutý dokument z prostredia služieb, sa súčasného vedenia ministerstva obrany netýka. Tvrdí to minister obrany Martin Glváč. „Ide o skutočnosti, ktoré, ak sú pravdivé, týkajú sa bývalého vedenia ministerstva obrany a praktík vo vojenskom spravodajstve,“ vyhlásil pred novinármi.

Šéf rezortu obrany Glváč povedal, že ak ide o hodnoverný materiál, musel uniknúť ešte za bývalej vlády. Minister má podľa vlastných slov doklad s podpisom expremiérky Ivety Radičovej, že materiály boli 13. marca 2012 skartované. „Zamyslite sa, 10. marca boli voľby, potrebovali pozametať,“ povedal Glváč.

Materiál, o ktorom informoval dnes denník Sme, Glváč podľa vlastných slov nevidel. „S takýmto materiálom som sa ja nestretol. Stretol som sa s mnohými dezinformačnými slohovými prácami, ktoré kolovali,“ povedal. Tvrdí, že nevie, čo je obsahom toho, čo je na osobitnom kontrolnom výbore parlamentu. Podľa neho je to však „na správnom mieste“. „V prípade, že sa zistí, že sú to relevantné materiály, ktoré unikli, tak patria orgánom činným v trestnom konaní,“ povedal.

Riaditeľ Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra na tlačovej besede povedal, že prípadný únik materiálov z prostredia vojenských služieb prináša riziká. „Publikovaním takýchto dokumentov by mohlo dôjsť k škodám, pri ktorých by mohlo ísť aj o životy a zdravie tých osôb, ktoré sa venujú výkonu spravodajskej činnosti,“ povedal Skuhra. Zároveň odmietol zneužívanie verejných financií. „Garantujem vám, že vo Vojenskom spravodajstve nedošlo a nedochádza k zneužívaniu finančných prostriedkov a každé euro dokážeme vydokladovať,“ povedal.

Dnes rokoval mimoriadne osobitný parlamentný výbor na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva, ktorý zvolal jeho predseda Martin Fedor, pretože v stredu dostal podľa vlastných slov dokumenty, ktoré nasvedčujú tomu, že vo vojenskom spravodajstve mohlo dochádzať k machináciám až tunelovaniu štátneho majetku. Výbor bude pokračovať v piatok, mal by sa na ňom zúčastniť aj minister obrany a riaditeľ Vojenského spravodajstva. Výbor však neprijal Fedorov návrh, aby požiadal generálnu prokuratúru o informáciu, ako v tejto veci postupovala.

Vážne podozrenia z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej Ficovej vlády vyvoláva 134-stranová správa, ktorú anonymne dostal denník Sme. Dokument zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko. Existenciu tajnej správy potvrdili Galko, expremiérka Iveta Radičová aj exminister vnútra Daniel Lipšic.

Nepotvrdili, či ide o dokument, ktorý má Sme, pretože ide o tajné informácie. Tajná správa podľa denníka tvrdí, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu