Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico: Musíme zabezpečiť, aby súkromný sektor viac podporoval vedu a výskum

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podpora vedy a výskumu v oblasti investícii do vzdelávania by mala predstavovať sumu 1,5 až 2 % HDP s tým, aby progresívne rástol podiel súkromného sektora. Predseda vlády SR Robert Fico predniesol túto predstavu v dnešnej diskusii so študentmi a učiteľmi Paneurópskej vysokej školy (PEVŠ) v Bratislave.

Premiér zdôraznil, že zabezpečiť konkurencieschopnosť a konzistentný vývoj slovenskej ekonomiky je možné jedine vtedy, ak sa zvýši podiel investície do vzdelávania, vedy a výskumu. Pripomenul, že tak, ako sa v 90. rokoch muselo Slovensko vyrovnať s tým, že vtedy silné segmenty priemyslu ako textilný a obuvnícky presunuli z dôvodu lacnejšej pracovnej sily výrobu ďalej na východ, to isté čaká o pár rokov aj v súčasnosti dominujúci automobilový priemysel. "Musíme byť pripravení, musíme ísť cestou vedy a výskumu, poskytovať poznatky, ktoré možno lepšie predať v zahraničí, ale to súvisí so zvýšením investícií do vzdelania," zdôraznil Fico.

V tejto súvislosti pripomenul, že v čase krízy začali slovenské spoločnosti škrtať výdavky na vlastný výskum a inovácie. Úlohou vlády je podľa Fica zabezpečiť, aby popri štátnom podiele významnejšie vzrástol podiel súkromného sektora pri podpore vedy a výskumu. "Celkovo by to malo znamenať sumu 1,5 – 2 % HDP, s tým, že by sa nemal znižovať štátny podiel a podiel súkromného sektora by sa mal zvyšovať," uviedol Fico. Ako dodal, v rámci tejto filozofie sa musia vytvoriť podmienky, aby bolo pre firmy zaujímavé investovať do vlastného výskumu a vývoja.

Vláda chce v tomto smere podľa premiéra aktivizovať aj investorov, ktorí prichádzajú na Slovensko. "Môžeme im sľúbiť, že dostanú daňové prázdniny, prípadne iné stimuly, za podmienky, že časť týchto peňazí musí ísť na vytvorenie pracovných miest vo vede a výskume, ktoré budú spoločnosti využívať," priblížil.

Fico takisto upozornil, že je potrebné dosiahnuť určitú výnimku v systéme prijímania eurofondov pre bratislavský kraj. Možnosti kraja sú v tomto prípade obmedzené z dôvodu štatisticky vykazovanej vysokej životnej úrovne. "Takmer polovica vedy a výskumu je koncentrovaná v bratislavskom regióne a ak by sa aplikovali pravidlá tak, ako sú nastavené cez eurofondy, nedostal by tento výskum toľko zdrojov, ako by adekvátne patrilo množstvu vedecko-výskumných kapacít, ktoré sú v tomto regióne," dodal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu