Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Slovensko nemá inú šancu, ako súhlasiť s hlbšou integráciou v rámci EÚ

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko musí byť súčasťou krajín, ktoré podporia hlbšiu integráciu vo vnútri Európskej únie. Vyhlásil to dnes premiér SR Robert Fico na prednáške o perspektívach Slovenska v rámci EÚ, ktorá sa uskutočnila na Paneurópskej vysokej škole (PEVŠ) v Bratislave.

Fico zdôraznil, že hlbšia integrácia vychádza z potrieb konkurencieschopnosti EÚ voči dynamicky sa rozvíjajúcim regiónom, ako je India, Čína, či Brazília. Poukázal na to, že doterajší koncept rozvoja konkurencieschopnosti, tzv. Lisabonská stratégia, sa ukázal úplne neúčinný, rovnako skepticky hľadí Fico aj na novovytvorenú úradnícku stratégiu Európa 2020.

"Ťažko môže EÚ zaistiť vyššiu konkurencieschopnosť, ak v každom štáte budú prevládať individuálne záujmy, ak budú v každom inom štáte korporátne dane predstavovať 40 a v druhom len 16 percent. Ťažko sa zaistí konkurencieschopnosť, ak niekto má a niekto nemá euro, ak niekto buduje sociálny štát a druhý razí liberálnu cestu," uviedol Fico.

Fico si preto myslí, že ak má Európa prežiť a chce dosiahnuť svoje ciele, musí prejsť ešte hlbšou integráciou. Podľa premiéra sa budú v tejto súvislosti otvárať otázky straty suverenity. "Takéto diskusie sú legitímne, ale ide o pozitívnu stratu suverenity, buďme ústretoví," povedal Fico. Pripomenul, že aj vstup do EÚ, do Schengenu, boli tiež zásahom do suverenity.

"Ak sa ukáže, že hlbšia integrácia je na prospech veci, že pomôže zvýšiť konkurencieschopnosť, Európa má povinnosť hlbšie sa integrovať," povedal Fico pred študentmi PEVŠ. Zdôraznil, že v tejto súvislosti by sa mali prijať rozhodnutia čo najrýchlejšie. Osobne si myslí, že krajiny EÚ k tomu začnú pristupovať už na jeseň 2013.

Hlbšia integrácia musí podľa Fica prebiehať okrem politickej i v rovine politickej, hospodárskej i finančnej. Na úrovni politickej s rešpektovaním rozumnej dohody medzi EÚ a národnými štátmi a parlamentmi. "Ja nechcem, aby nám napríklad EÚ schvaľovala rozpočet, ale čo je na tom zlé, ak náš rozpočet budeme konzultovať s EÚ s tým, či napĺňa priority, ktoré má napĺňať celá EÚ?" opýtal sa Fico.

Podľa premiéra je možné, že sa v diskusii o tomto bode krajiny rozdelia. "Je možné, že ak bude niekto s hlbšou integráciou otáľať, vypadne z hry a vytvorí sa len jadro krajín, ktoré prijme hlbšiu integráciu a vytvorí si vlastné pravidlá," podotkol Fico a zároveň vyjadril presvedčenie, že Slovensko musí nasledovať ekonomický ťahúňov EÚ - Nemecko a Francúzsko, ktoré sú rozhodnuté pristúpiť k hlbšej integrácii.

"Už teraz je jasné, aké mimoriadne výhodné pre Slovensko bolo a v najbližších rokoch bude členstvo v EÚ," povedal v tejto súvislosti Fico. Spomenul pritom napríklad ekonomický príjem Slovenska z rozpočtu EÚ v rokoch 2014 - 2020, ale i závislosť Slovenska na financovaní verejných investícií.

Slovensko preto podporí hlbšiu integráciu. "Slovensko nemá inú alternatívu, ako ostať v EÚ, ako ostať v eurozóne a v Schengene. A najmä nemá inú alternatívu, ako byť v jadre, ktoré sa môže v rámci diskusie o hlbšej integrácii vytvoriť," uzavrel Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu