Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezident podpísal novelu, dáva väčšie práva prokurátorom

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prokurátori budú mať možnosť nazerať do súdnych spisov v konaniach, do ktorých majú právo vstúpiť. Nebudú mať ale možnosť prehliadať súdne registre, budú mať len právo na informácie zo súdnych registrov. Väčšie práva pre prokurátorov vyplývajú z novely zákona Občianskeho súdneho poriadku, ktorú v stredu podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Dnes o tom informovala Elena Bianchi z Kancelárie prezidenta. Novela Občianskeho súdneho poriadku zároveň reaguje na hromadné podania poskytovateľov pôžičiek, ktoré v súčasnosti zahlcujú súdy.

Parlament novelu schválil 20. marca. Poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská neuspela so svojím pozmeňujúcim návrhom, aby prokurátori mali právo nazerať len do spisov v konaniach, ktorých účastníkom je štát. Vládni poslanci pôvodne chceli, aby prokurátori mali právo na nazeranie do súdnych spisov a súdnych registrov vo veciach, na ktoré sa vzťahuje notifikačná povinnosť súdu podľa Občianskeho súdneho poriadku.

Návrh zdôvodňovali tým, že viaceré súdy dôsledne neplnia svoju notifikačnú povinnosť voči okresným prokuratúram. Ak ju aj splnia, z oznamu o začatí konaní prokurátor nezíska informácie dôležité pre rozhodnutie, či v konkrétnej veci je potrebné vstúpiť do začatého súdneho konania.

Právna norma zároveň reaguje na hromadné podania poskytovateľov pôžičiek, ktoré v súčasnosti zahlcujú súdy. Hromadné podanie tvorí najmenej desať podaní doručených jednému súdu tým istým účastníkom v jeden deň. Novela stanovuje možnosti, ako ich majú súdy prideľovať. Podľa návrhu sa napríklad z hromadného podania majú prideľovať iba tie podania, ktoré sú danému súdu adresované. Ostatné odošle súdu, ktorý účastník určil v podaní.

Ak príde hromadné podanie elektronicky, aj súd podania podľa prvej vety odošle elektronickými prostriedkami. Podania, ktoré tvoria hromadné podanie a sú podľa svojho obsahu návrhmi na začatie konania, má súd prideľovať tak, aby bola zachovaná plynulosť prideľovania ostatných podaní. Ustanovenia o hromadných podaniach nadobudnú účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov, paragrafy týkajúce sa väčších práv pre prokurátorov nadobudnú účinnosť 1. mája.

Prezident podpísal dnes aj novelu zákona o správcoch, ktorú schválili poslanci 19. marca. Podľa novely správcov, ktorých súdy ustanovujú pri konkurze alebo reštrukturalizácii firiem, by už nemali vyberať z jedného všeobecného zoznamu. Zoznam správcov sa má rozčleniť na oddiel reštrukturalizačných správcov, oddiel konkurzných správcov pre právnické osoby a oddiel konkurzných správcov pre fyzické osoby. To umožní správcom vykonávať iba tú agendu, o ktorú majú záujem. Novela tiež zvyšuje aj sadzbu sankcie pre správcu, ktorú mu ministerstvo spravodlivosti uloží, ak poruší povinnosť ustanovenú zákonom o správcoch alebo osobitnými predpismi, doteraz to bolo 3 310 eur, po novom to má byť päťtisíc eur.

Podľa novely sa v konkurznom konaní voči právnickej osobe uskutoční náhodný výber iba zo správcov, ktorí sú zaradení do oddielu konkurzných správcov pre právnické osoby. V konkurznom konaní voči fyzickej osobe a v konaní o oddlžení sa náhodný výber uskutoční iba zo správcov, ktorí sú zaradení do oddielu konkurzných správcov pre fyzické osoby. Správcovi zapísanému iba do oddielu konkurzných správcov pre právnické osoby náhodný generátor nepridelí konkurz fyzickej osoby.

Dochádza aj k zmene územných obvodov, z ktorých môže byť vymenovaný správca. Ak ide o reštrukturalizačné konanie alebo ak je správca v konkurznom konaní ustanovený na návrh veriteľov, môže byť ustanovený z obvodu odvolacieho konkurzného súdu, v ktorom sídli príslušný konkurzný súd. Novelizovaný zákon nadobudne účinnosť od 1. júna 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu