Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rok od volieb prešli poslancom všetky ospravedlnenky, potrestaný nebol nik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) za rok od parlamentných volieb ospravedlnil neúčasť na schôdzach všetkých poslancov, ktorí o to požiadali. Aspoň na polovici rokovacieho dňa do marca chýbalo 115 zo 150 poslancov.

Podľa rokovacieho poriadku je poslanec povinný zúčastňovať sa na zasadnutí pléna a výborov, ktorých je členom. Ak sa na plenárnej schôdzi zúčastniť nemôže, je to buď pre chorobu alebo iný závažný dôvod. Tieto skutočnosti oznamuje vopred predsedovi svojho poslaneckého klubu, ktorý ho buď ospravedlní alebo nie. Následne sa k neúčasti vyjadruje aj šéf parlamentu, ktorý má posledné slovo.

Ak má poslanec za mesiac neospravedlnené štyri rokovacie dni, prichádza o plat aj paušálne náhrady. Členovia snemovne svoju neúčasť nemusia ospravedlňovať, ak sú mimo NR SR z dôvodu plnenia si svojej funkcie, napr. sú na rokovaní Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

V tomto volebnom období bola mediálne najviac sledovaná absencia Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) v lete minulého roku. Poslanec sa bol pozrieť na olympiádu v Londýne a v parlamente chýbal štyri rokovacie dni. Jeho vtedajší predseda klubu Ľudovít Kaník mu tento dôvod absencie uznal, rovnako potom postupoval aj Paška. Mikloš vtedy pre denník Sme uviedol, že cestu do Londýna mal naplánovanú v januári alebo vo februári 2012, "keď som, samozrejme, nemohol vedieť, že bude zasadnutie parlamentu". Skutočnosť, že schôdza bude aj v lete, bola zverejnená v apríli 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu