Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Psíčkari, pozor: Sprísnia sa podmienky držania niektorých plemien

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Majitelia niektorých kategórií psov by sa mali od apríla budúceho roka pripraviť na prísnejšie pravidlá pre ich chov, držanie a vodenie. Tie by mala zaviesť novela zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Na dnešnom rokovaní parlamentu ju poslanci posunuli do druhého čítania. Zmenu legislatívnej normy pripravilo ministerstvo pôdohospodárstva ako reakciu na nárast nebezpečných útokov psov niektorých plemien na ľudí.

K súčasnej platnej definícii kategórie nebezpečného psa pribudnú dve ďalšie – pes so sprísneným držaním a kríženec. V prvom prípade ide o vybrané plemená, ktoré sú vedené v plemenných knihách, no ich fyzické alebo povahové vlastnosti dávajú predpoklad, že ich prípadný útok spôsobí človeku alebo inému zvieraťu vážne zranenia, prípadne ich usmrtí.

Na zoznam psov so sprísneným držaním sú zaradení - pittbull teriér, bandog, stredoázijský, kaukazský a juhoruský ovčiak, americký staffordshirský teriér, šarplaninac, tornjak, brazílska fila, tosa inu, kangal, americký buldog, boerboel a moskovský strážny pes. Krížencom sa označuje pes, ktorý nemá preukaz o pôvode.

Držať alebo vodiť psa so sprísneným držaním bude môcť iba človek odborne spôsobilý na jeho ovládanie. To preukáže dokladom o úspešnom absolvovaní kynologického výcviku. Tento doklad bude musieť nosiť pri sebe. Takéto zviera môže byť iba v chovnom priestore alebo zariadení na chov, alebo v priestore, ktorý stráži, okrem bytového domu, a to len na základe schválenia tohto priestoru, alebo zariadenia poverenou organizáciou.

Obec najmenej raz ročne v spolupráci s poverenou organizáciou vykonáva kontrolu, či pes so sprísneným držaním, ktorý sa zdržiava v obci, je prihlásený v evidencii. Kontrolu vykoná aj na základe podnetu. Pre majiteľov takýchto psov bude platiť, že ich musia mať na vôdzke a s náhubkom. Pre všetkých psov bude zakázaný vstup na športoviská, detské ihriská a do areálov škôl a školských zariadení.

Po novom sa za miesto so zákazom voľného pohybu psa bude považovať celé územie obce. Tá určí a viditeľne označí miesta, kde sa môžu psi voľne pohybovať, pričom pri určení veľkosti ich rozlohy prihliadne na počet evidovaných psov. Novela prinesie nové sankcie, ktorými sú možnosť zhabania psa a prepadnutie psa. K zhabaniu príde vtedy, ak jeho držiteľ neohlási do dvoch dní obci, v ktorej k pohryznutiu došlo, že pes pohrýzol človeka alebo zviera bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi.

Keďže zákon prináša isté zmeny, ľudia, ktorých sa dotkne, budú mať istý čas pripraviť sa na nové podmienky. Držitelia psov so sprísneným držaním musia získať odbornú spôsobilosť na ich ovládanie do 31. augusta 2013. Do konca júna musia zriadiť predpísaný priestor na ich chov či stráženie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu