Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko čakajú zmeny: Poslanci novelizujú dôchodky i verejné obstarávanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zmeny vo výsluhových dôchodkoch silových zložiek, nové podmienky pri verejnom obstarávaní i voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu a kandidátov na členov disciplinárnych senátov čakajú poslancov na 16. schôdzi parlamentu, ktorá sa začne v stredu 13. marca.

Na základe novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov budú policajti, vojaci, hasiči a ďalší príslušníci silových zložiek na výsluhové dôchodky pracovať dlhšie. Nárok na výsluhový dôchodok sa zvýši z doterajších 15 na 25 rokov služby. Právna norma, ktorú parlament prerokuje v druhom čítaní, sa okrem nováčikov dotkne všetkých, ktorí nemajú odrobených 15 rokov v službe. Tým policajtom a vojakom, ktorí do dňa účinnosti novely neodslúžia 15 rokov, sa nárok na výsluhový dôchodok predĺži postupne každý rok o jeden rok až na 25 rokov, podľa toho, koľko už odslúžili. Napríklad policajt, ktorý odslúžil 14 rokov, získa nárok na výsluhový dôchodok po 16. roku služby a podobne. Novelou sa mení aj výmera výsluhového dôchodku. Príslušníci silových rezortov majú podľa návrhu odvádzať zo služobných príjmov odvod na výsluhový dôchodok vo výške sedem percent namiesto súčasných piatich. Zároveň má na výsluhový dôchodok viac odvádzať aj služobný úrad, a to 20 percent namiesto súčasných 17.

Poslancov čaká aj definitívne rozhodovanie o novela zákona o verejnom obstarávaní. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka už nebude možné, aby sa uskutočnilo čo len jedno verejné obstarávanie bez toho, aby sa o tom nevedelo. Návrh podľa neho podstatne rozširuje zverejňovacie povinnosti. Ministerstvo vnútra tvrdí, že hlavným cieľom novely je dosiahnutie efektívnosti vynakladania verejných zdrojov, posilnenie súťažného princípu s dôrazom na záujem štátu, ako aj otvorenosť procesov verejného obstarávania a ochrana kvalitných a poctivých dodávateľov. Bude platiť prísny zákaz dodatkov k uzavretým zmluvám, ktoré by mali zvýšiť cenu, pričom podľa ministra vnútra schváliť dodatky bude môcť iba Rada ÚVO. Pôjde o druhostupňový orgán úradu, ktorý bude posudzovať odvolania proti rozhodnutiam o námietkach. Zástupcovia opozície kritizovali novelu verejného obstarávania pre viaceré nedostatky. Snaha o centralizáciu verejného obstarávania môže podľa predsedu KDH Jána Figeľa viesť k ochromeniu štátnej správy a vytvoreniu priestoru pre korupciu.

Banky a iné finančné domy, ktoré poskytujú spotrebiteľské úvery, nebudú môcť žiadať od klientov poplatky za vedenie úverového účtu. A to vtedy, ak je vedenie podmienkou úverového vzťahu a nebudú môcť pýtať poplatky za úkony, ktorých poskytnutie neslúži potrebám spotrebiteľa a slúži len potrebám finančnej inštitúcie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o bankách, ktorú národná rada prerokuje v prvom čítaní.

Meniť sa má aj kompetenčný zákon, eurofondy bude koordinovať Úrad vlády SR namiesto ministerstva dopravy. Cieľom novely je zlepšenie koordinácie a čerpania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie. Návrh reaguje na skutočnosť, že 26. novembra 2012 bola zriadená funkcia podpredsedu vlády pre investície, ktorým sa stal Ľubomír Vážny.

Definitívne poslanci rozhodnú tiež o novele zákona o poskytovaní investičnej pomoci. Domáci ako aj zahraniční investori, ktorí sú už etablovaní na Slovensku, budú musieť podľa návrhu vytvoriť nové pracovné miesta. Investor, ktorý bude chcieť pracovné miesta len udržať, tak podľa nových pravidiel nebude pri žiadaní štátnej pomoci úspešný.

Sprísniť by sa mali aj pravidlá chovu a držania psov 14 vybraných plemien. Vyplýva to z novely, ktorou sa upravujú niektoré podmienky držania psov a národná rada ju prerokuje v prvom čítaní. Rezort pôdohospodárstva návrhom reaguje na nedávnu sériu útokov psov, ktoré spôsobili vážne zranenia alebo dokonca aj smrť človeka. Na zoznam plemien psov so sprísneným držaním sa napokon dostali tieto plemená: Pitbulteriér, Bandog, Stredoázijský ovčiak, Kaukazský ovčiak, Juhoruský ovčiak, Americký staffordshirský teriér, Šarplaninac, Tornjak, Brazílska fila, Tosa inu, Kangal, Americký buldog, Boerboel a Moskovský strážny pes. Žiadne plemeno tak napokon nebude na Slovensku nežiaduce, o čom sa tiež pôvodne uvažovalo - malo to platiť pre bandogov a pitbulteriérov. Držať alebo vodiť nebezpečného psa, resp. psa zo spomínaného zoznamu bude môcť len ten, kto je odborne spôsobilý na ovládanie psa, teda má doklad o úspešnom absolvovaní kynologického výcviku. Sprísnené pravidlá majú platiť aj pre nebezpečné psy iných plemien, ak už pohrýzli človeka alebo iné zviera.

Vo štvrtok 14. marca poslancov čakajú voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu a kandidátov na členov disciplinárnych senátov. Na post šéfa NKÚ opätovne kandiduje Vladimír Klimeš, nominant SaS, ktorého podporujú aj opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu