Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci rozhodli, byrokracia pri zmene dodávateľa energií sa nezmierni

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pri zmene dodávateľa energií nebude postačovať pri podpisovaní všetkých potrebných listín už iba digitalizovaný podpis. Jeho zavedenie do praxe chceli v parlamente presadiť nezaradení poslanci Juraj Miškov, Martin Chren a Jozef Kollár.

"Niektoré spoločnosti sa na základe rôznych obštrukcií pri papierovaní v súvislosti so zmenou dodávateľa energií snažia odberateľa znechutiť. Návrh teda posilňuje konkurenčné prostredie, eliminuje rôzne administratívne obštrukcie a lepšie umožní odberateľovi napríklad odísť od dodávateľa, ktorého ceny sú najvyššie na trhu," zdôvodnili svoje kroky poslanci. Ich návrh však poslanci Smeru v stredu v parlamente neposunuli do druhého čítania.

V súčasnosti pri zmene dodávateľa elektriny či plynu je potrebné vyplniť a podpísať niekoľko formulárov. Ak sa v papieroch zistí chyba, musí spotrebiteľ ísť osobne na predajné miesto dotyčného dodávateľa, hoci bol presvedčený, že po podpísaní splnomocnenia za neho všetko vybaví nový dodávateľ. To môže spotrebiteľa znechutiť, a zmenu dodávateľa si môže nakoniec rozmyslieť. Zavedením digitalizovaného podpisu by sa podľa poslancov uľahčil celý postup.

"Všetky potrebné listiny budú odberateľovi poskytnuté v elektronickej forme, pričom ich podpis bude môcť odberateľ vykonať rovno v tablete, v digitalizovanej podobe. Na ich základe možno ďalej konať. Návrh šetrí čas hlavne pri postupe pri zmene dodávateľa plynu alebo elektriny, nie je potrebné ísť na predajné miesto dodávateľa, nie je potrebné opravovať prípadné chyby pri vypĺňaní potrebných listín a podobne," vysvetlili poslanci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu