Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fico žiada stiahnutie obžaloby prezidenta: Skončite túto frašku a choďte sa hanbiť!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD žiada, aby opozícia stiahla z Národnej rady SR návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR, ktorého sa mal dopustiť nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico.

Pri žiadosti sa odvoláva na zverejnené výpovede bývalých poslancov Igora Sidora a Andreja Ďurkovského, ktorí pred prokurátorom potvrdili, že počas voľby šéfa prokurátorov došlo k manipulácii a že strany nútili poslancov hlasovať podľa pokynov, napríklad aj podľa Radičovej kódu. Zverejnenie týchto výpovedí podľa Fica dokazuje absolútne morálne zlyhanie pravicových politikov aj samotného Jozefa Čentéša, ktorí preukázateľne zabránili slobodnému výkonu mandátu poslanca.
      
"Ústava SR hovorí o slobodnom mandáte a o tom, že poslanci NR SR nie sú viazaní žiadnymi pokynmi ani príkazmi. Takto boli pošliapané základné demokratické pravidlá pri chode NR SR. To sú tí istí farizeji, ktorí pri akejkoľvek téme tohto druhu hovoria o návrate k mečiarizmu či dokonca pred rok 1989," povedal dnes Fico. Čentéšovi vyčítal, že stiahnutie svojej kandidatúry odôvodňoval podľa neho nepravdivými informáciami. Čentéš sa odvolával na podozrenie z korupcie pri predchádzajúcej voľbe, hoci polícia v tejto veci už týždeň predtým vyšetrovanie zastavila.
      
Fico považuje za absolútne správne, aby Smer-SD otvorene požiadal opozíciu o stiahnutie obžaloby prezidenta z NR SR. Opozičným stranám odporúča, aby "skončili túto trápnu frašku a začali sa niekde hanbiť v kúte, pretože nič iné v tomto okamihu ani robiť nemôžu". Zároveň sa už viac nechce vyjadrovať ani k tomu, že návrh na obžalobu prezidenta na mimoriadnej schôdzi parlamentu predniesol poslanec SaS Martin Poliačik, ktorý sa priznal k užívaniu heroínu.
      
Premiér vidí rozdiel medzi tajnou voľbou generálneho prokurátora, kde došlo k označovaniu lístkov a ich znehodnocovaniu tak, aby bolo možné skontrolovať, ako poslanci hlasovali, a tým, keď napríklad pred voľbou členov Správnej rady Ústavu pamäti národa poslanec Smeru-SD Andrej Kolesík rozdával lístočky s menami preferovaných kandidátov. "Ide často o ľudí do orgánov, ktoré nie sú také nazvime to na svetle ako generálna prokuratúra. Je prirodzené, že vtedy poslanci, ktorí majú nejaký záujem, hovoria, že z týchto 47 by mohol poslanecký klub podporiť týchto ôsmich či deviatich kandidátov. Ale v tomto prípade išlo o voľbu generálneho prokurátora a o opakovaný pokus zmanipulovať voľbu," uviedol Fico.
      
Denník SME dnes informoval o vlaňajšej výpovedi bývalého poslanca Mostu-Híd Igora Sidora, ktorý prokurátorovi v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora povedal, že pri hlasovaní v máji 2011 nemohol hlasovať tak, ako chcel. Sidor trvá na tom aj v súčasnosti a možnosť, že vypovedal pod nátlakom, vylučuje. Uviedol tiež, že strany vtedajšej vládnej koalície poslancom nariadili, ako majú hlasovať, čím mohla byť porušená tajnosť voľby. Prokuratúra to vyšetruje ako podozrenie z trestného činu sabotáže.
      
Vo výpovedi z októbra 2012 Sidor opisuje, ako šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos prišiel pred voľbou generálneho prokurátora v máji 2011 za poslancami a oznámil im, ako majú hlasovať. Bývalý nezávislý poslanec Andrej Ďurkovský ešte v októbri 2011 vypovedal, že pred hlasovaním si ho zavolal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský a oznámil mu, že za generálneho prokurátora nesmie byť zvolený Dobroslav Trnka. Každá koaličná strana mala podľa neho vlastný postup, ako zneplatniť hlasovacie lístky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu