Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premiér Fico vie, ako vyriešiť rómsky problém: Treba im zobrať deti!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rómsky problém na Slovensku nevyriešia odborné konferencie a semináre. Štát by sa mal radšej prioritne zamerať na podchytenie správnej výchovy malých rómskych detí. Konštatoval to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v diskusii so študentmi bratislavskej Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy.

"Tým deťom musí niekto ukázať, že sa dá žiť inak, že treba chodiť do školy, čo je to disciplína, ako sa umývajú ruky, ďalšie a ďalšie veci. Ale toto môžete urobiť len vtedy, keď budete používať extrémne opatrenia - museli by ste tieto deti zobrať z toho prostredia a umiestniť niekde inde," zdôraznil predseda vlády.

Slovensko však podľa neho túto problematiku nedokáže vyriešiť samostatne, ale len s podporou medzinárodného spoločenstva. Bolo by totiž len ťažko obhájiteľné, keby sa štát rozhodol bez súhlasu rodičov zobrať rómske deti ich rodičom a umiestniť do výchovných zariadení. "Všetky organizácie z oblasti (ochrany) ľudských práv by sa na nás vrhli ako svorka vlkov a roztrhali by nás. Takže, buď povieme všetkým, že situácia na Slovensku je extrémna a na takú treba prijímať extrémne opatrenia, alebo budeme ďalej len bľabotať a nič sa na rómskej téme nebude riešiť," podotkol Fico.

Riešenie postavenia tejto menšiny je podľa neho dôležité aj z hľadiska perspektívy. Ak by totiž vláda prihliadala na "ľudskoprávnych svätuškárov", ktorí sa priživujú na tejto téme, vystavila by podľa neho Slovensko možnému nárastu extrémizmu. "Najradšej mám, keď ma niekto poúča, čo robí s rómskou problematikou, keď má v krajine sedem Rómov a tí chodia v krojoch a zabávajú celú krajinu. Lenže my máme iný počet Rómov a v doslova katastrofálnej situácii," podotkol Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu