Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ficovým kandidátom na predsedu ÚPN je Krajňák, pravica sa zhodla na Gulovi

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kandidátom strany Smer-SD na post predsedu Správnej rady ÚPN je Ondrej Krajňák. Novinárov o tom informoval podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž. Spoločným kandidátom strán Ľudovej platformy na post predsedu Ústavu pamäti národa (ÚPN) je Marián Gula.

Návrh kandidatúry odovzdal do podateľne NR SR. Krajňák pracuje na ÚPN od roku 2004 a v súčasnosti je vedúcim referátu ORAL History. Poslanci NR SR mohli kandidátov na post šéfa UPN predkladať dnes do 16:00. Okrem Krajňáka na post šéfa UPN kandiduje aj Marián Gula, ktorého navrhli opozičné strany.

"Je to zakladajúci a dlhoročný pracovník ÚPN. Je dostatočne skúsený na to, aby túto funkciu zastával a plnil tie funkcie, ktoré od Ústavu pamäti národa očakávame," uviedol dnes pred novinármi predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Či vládny Smer-SD opozičného nominanta podporí, nie je podľa Hrušovského v tejto chvíli to najdôležitejšie. "My považujeme za našu morálnu povinnosť ponúknuť do tejto inštitúcie svojho vlastného kandidáta, ktorý spĺňa predpoklady, ktoré očakávame," dodal predseda poslaneckého klubu KDH. Pripustil však, že v prípade voľby očakáva pre Gulu širšiu podporu. "Vzhľadom na dobrý návrh nevylučujem, že aj niektorí iní poslanci z vládnej strany ho môžu podporiť," naznačil. Gula by podľa Hrušovského mal mať aj podporu poslaneckého klubu SaS.

Za najdôležitejšie predseda poslaneckého klubu KDH považuje sfunkčniť ÚPN. "Stav, v ktorom sa ústav ocitol z hľadiska inštitucionálneho ale aj funkčného, nie je v súlade so zákonom. Preto treba uskutočniť voľbu a schváliť kandidáta," uzavrel. Parlament bude o predsedovi správnej rady rozhodovať už po tretí raz. V prvých dvoch prípadoch Smer-SD nenavrhol do voľby žiadneho kandidáta, poslanecký klub najsilnejšej strany je v otázka budúceho šéfa ÚPN nejednotný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu