Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrušovský neschvaľuje zákon o verejnom obstarávaní: Je ako šitý Smeru na mieru

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rýchla novela zákona o verejnom obstarávaní vytvára podľa Ľudovej platformy priestor pre korupciu, špekulantov a rôzne schránkové firmy. Predstavitelia KDH, SDKÚ-DS a Most–Híd to vyhlásili na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

"Tento zákon ide byť šitý na mieru strany Smer. Ide byť šitý veľmi širokou ihlou, širokou  s veľkým Š," myslí si predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Novelu, ktorú len v pondelok (11.2.) schválila vláda, práve prerokúvajú poslanci v pléne. Tvorí ju časť bodov vyňatých z veľkej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorá už prešla v NR SR prvým čítaním. Rýchla novela sa má prijať v parlamente v skrátenom režime ešte na aktuálnej schôdzi. Vláda takýto expresný postup odôvodňuje potrebou pomôcť čerpaniu eurofondov.

Podľa Hrušovského však takúto rýchlu novelizáciu zákona nekritizuje len opozícia, ale ozývajú sa aj odborníci z Európskej únie (EÚ). "Upozorňujú na to, že zákon nie je a nemusí byť kompatibilný s právom EÚ," zdôraznil opozičný poslanec.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca je škandalózne, že pri prerokovávaní jedného vládneho návrhu zákona v parlamente príde kabinet so skráteným legislatívnym konaním k tomu istému zákonu. "Toto sa ešte v Národnej rade neudialo a je smutné, že sme toho svedkami práve dnes," vyhlásil.

Poslanec za Most–Híd Gábor Gál upozornil na to, že novela prijímaná v skrátenom režime má nadobudnúť účinnosť 18. februára. Pôvodná novela by však mohla nadobudnúť účinnosť v apríli. "Niekto tu chce ušetriť mesiac a pol. Čo stratíme za mesiac a pol?" spýtal sa Gál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu