Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spokojní politici: Kandidátov na predsedu ÚPN vraj vybrali dobre

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Parlament bude v stredu o 11:00 po tretí raz voliť predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Obaja kandidáti Ondrej Krajňák (navrhol ho Smer-SD) a Marián Gula (navrhli ho KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS) sa dnes predstavili parlamentnému výboru pre ľudské práva.

„Nech bude zvolený ktorýkoľvek z dvojice kandidátov, budem spokojný,“ povedal po rokovaní výboru predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Podľa neho treba v stredu zvoliť predsedu, aby poslanci tak dokázali vyriešiť protizákonný stav, ktorý je v Ústave. Od 1. januára totiž ÚPN nemá predsedu, ale vedie ho bývalým predsedom Ivanom Petranským poverený Augustín Lang.

Hrušovského obaja navrhnutí kandidáti príjemne prekvapili. „Vyčerpávajúcim spôsobom pomenovali zámer práce a činnosti ÚPN. Veľmi otvorene pomenovali aj aktuálne problémy, ktoré sú momentálne v ÚPN, či už ide o personálne, výskumné alebo isté nedorozumenia v nazeraní na históriu,“ konštatoval. Podľa neho je potešujúce, že obaja predstavili víziu veľmi presvedčivo. „Sú to veľmi dobrí kandidáti. Veľmi by som si želal, keby bol ktorýkoľvek z nich zvolený, aby sme Ústav konsolidovali, tak aby mohol svoju činnosť vykonávať v súlade so zákonom,“ uviedol. Na otázku, či niektorí poslanci KDH dajú hlasy Krajňákovi Hrušovský nevedel odpovedať s tým, že ešte nevie, akú taktiku zvolia. "Všetkým nám však záleží na tom, aby Ústav mal v stredu zvoleného predsedu správnej rady,“ dodal.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smer-SD Jana Laššáková predpokladá, že v stredu bude zvolený predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa. „Je dobré a pozitívne vnímam, že obaja kandidáti sú z ÚPN a nebudú sa musieť oboznamovať so situáciou. Obaja poznajú situáciu veľmi dobre. Obaja kandidáti sú dobrí, ale ja budem držať palce nášmu kandidátovi,“ povedala novinárom po rokovaní výboru. Laššáková predpokladá, že Krajňák oslovil aj časť pravice a bude v stredu zvolený. Na otázku, či garantuje Krajňákovi všetky hlasy 83 poslancov Smeru-SD, povedala: „Garantujeme 83 hlasov, okrem tých, ktorí budú ospravedlnení. Poslanci, ktorí budú prítomní na schôdzi NR SR a budú hlasovať, budú hlasovať za pána Krajňáka“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu