Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Krajňák z ÚPN bojuje o kompetencie: Bez súhlasu nepridelí ani služobný telefón!

Ondrej Krajňák
Ondrej Krajňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák začal bojovať o svoje kompetencie.

"Na základe názorov nezávislých právnych expertov sú v súčasnosti platné stanovy v rozpore so Zákonníkom práce. Neumožňujú predsedovi Správnej rady ÚPN menovať či odvolávať riaditeľov organizačných zložiek napriek tomu, že zodpovednosť za ich fungovanie spočíva na jeho pleciach," uviedol Krajňák. Pripomína, že jeho právomoci sú obmedzené, hoci ho za predsedu ústavu zvolilo 105 zo 150 poslancov Národnej rady SR. "Príklad na úsmevnú ilustráciu. Ako predseda Správnej rady ÚPN bez jej súhlasu a schválenia nemôžem prideliť ani služobný mobilný telefón pracovníkovi ústavu, ak si to záujem jeho poslania vyžaduje," vysvetlil Krajňák. Zdôraznil, že prioritne musí riešiť nepriaznivú ekonomickú situáciu a zle nastavené podmienky fungovania ústavu.

Nový šéf ÚPN sa na štvrtkovej správnej rade ústavu neúspešne pokúšal zmeniť stanovy a organizačnú štruktúru ústavu. Po dohode s členmi rady návrh na základe vznesených a akceptovateľných pripomienok doplní a predloží na ďalšie rokovanie Správnej rady ÚPN 3. mája. "Vzhľadom na to, že v Ústave pamäti národa boli v krátkom čase konštituované až tri odborové organizácie a jedna Zamestnanecká rada, akákoľvek zmena v súvislosti s úpravou organizačnej štruktúry, či pracovnoprávnych vzťahov v ústave je komplikovaná. Odvolanie riadiacich pracovníkov či menovanie nových je podľa doteraz platných stanov ústavu možné len so súhlasom kvalifikovanej väčšiny členov Správnej rady ústavu," poznamenal Krajňák.

Výsledkom tohto stavu je aj fakt, že správna rada ústavu vo štvrtok neodsúhlasila ani odvolanie riaditeľa sekretariátu, ktorý bol ustanovený radou na návrh bývalého predsedu správnej rady Ivana Petranského, a nieto ešte vymenovanie nového, ku ktorému má nový riaditeľ dôveru a ktorý by mu mal pomôcť pri napĺňaní jeho vízie fungovania ústavu. "Mám obavy, že pri takto nastavených podmienkach riadenia mi nebude umožnené uskutočňovať žiadne zásadné rozhodnutia súvisiace s napĺňaním mojej vízie a smerovania pôsobenia Ústavu pamäti národa, na ktoré mi poslanci Národnej rady SR svojimi hlasmi dali mandát," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu