Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pollák nevie, kedy predstaví zákony k rómskej reforme: Verím, že sme na konci cesty

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rómsky splnomocnenec a poslanec Národnej rady SR Peter Pollák (OĽaNO) zatiaľ nevie, kedy predstaví konkrétne návrhy zákonov zo svojej rómskej reformy. Nevie ani to, či zákony predložia poslanci alebo vláda. Rómsku reformu má s Pollákom na starosti ministerstvo vnútra.

Pollák koncom minulého roka hovoril, že už v januári by mohli byť niektoré zákony predložené. Žiadne sa zatiaľ neobjavili. Pollák to odôvodňuje zaneprázdnenosťou, Vianocami, ale aj potrebou zmien, ktoré si vyžadujú dlhé rokovania.

"V oblastiach, ktoré boli odprezentované, teda vymožiteľnosť práva a školstvo, sa tvoria zákony potrebné na to, aby sa reforma dostala do praxe," vysvetlil dnes Pollák. Dodal, že reformou sa bude zaoberať aj utorkové stretnutie zainteresovaných (5. 2). V súčasnosti podľa Polláka prebiehajú rokovania s ministerstvom práce, ktoré sa týkajú najzložitejšej časti reformy. Je ňou sociálna oblasť a pracovné miesta. "Keď sme vstúpili do rokovaní s ministerstvom práce, tak tam sa to zastavilo. Rokujeme už šesť týždňov," uviedol Pollák.
      
Do diskusií sa podľa jeho slov zapojilo veľa odborníkov, úradníkov, ktorí prichádzajú s mnohými zmenami potrebnými na reformu a na to, aby sa zachovala jej filozofia. "Tou je, že sociálny systém musí rozlišovať ľudí, ktorí sa správajú zodpovedne od tých, ktorí sa správajú nezodpovedne. A štát musí viac podporovať rodiny, ktoré nepáchajú priestupky, posielajú deti do školy a pod.," pripomenul Pollák. Príprava reformy a s ňou súvisiacich zákonov nie je vôbec jednoduchá. "Budem rád, keď to čo najskôr ukončíme a odprezentujeme. Verím, že sme už na konci cesty, aby sme mohli odprezentovať tú najmohutnejšiu časť reformy," povedal.
      
Rómska reforma má byť podľa Polláka "súbor reštriktívnych a komplexných opatrení, ktoré majú doviesť Rómov k tomu, aby neboli súčasťou sociálneho systému len ako poberatelia, ale aj ako prispievatelia". Pre rómskeho splnomocnenca je spustenie reformy zásadný krok v riešení rómskej problematiky. "Pevne verím, že aj keď s predstavením ďalších opatrení z reformy, na ktoré si politici 20 rokov nenašli čas, meškáme, rómska reforma je jediná nádej prejsť z kopy zúfalstva konečne k riešeniam," uzavrel Pollák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu