Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pollák je schopný predložiť prvé zákony rómskej reformy, chce pre to spraviť všetko

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvé zákony z rómskej reformy chce splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a poslanec NR SR Peter Pollák (OĽaNO) predložiť na nasledujúcej parlamentnej schôdzi. Ako ďalej povedal, spraviť chce pre to všetko.

Najväčšia časť pripravovanej reformy sa týka sociálneho systému, konštatuje Pollák. Aj preto rokovania s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR trvajú zatiaľ najdlhšie, už približne sedem týždňov. Súčasný systém nerozlišuje ľudí, ktorí páchajú priestupky, nepozná rodiny, ktoré neposielajú svoje deti do školy, tvrdí Pollák. Filozofia reformy stojí práve na rozoznávaní "zodpovedných" od "nezodpovedných". V stredu minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že podstatnú časť reformy zafinancuje Európska komisia a najmä Európsky sociálny fond. Pollák upozorňuje, že reforma nemôže spadať len pod rezort práce. Zo sociálneho fondu totiž možno platiť projekty na podporu ľudských zdrojov a nie napríklad zriadenie integrovanej materskej školy, projekty na podporu zdravia a podobne. Splnomocnenec ďalej upozorňuje, že nemôžu dopustiť, aby peniaze na rómsku politiku "držalo" šesť ministerstiev a snažil sa ich koordinovať jeho úrad.

Dôležitá je podľa Polláka zmena v nastavení čerpania eurofondov tak, aby ich Slovensko dokázalo účelne a transparentne využiť. "V minulom programovacom období sme získali 200 mil. eur a krajine sa nepodarilo zabezpečiť žiaden pokrok," vysvetľuje splnomocnenec. I napriek kritike zo strany Európskej komisie v dokumente zverejnenom v novembri minulého roka verí, že Slovensko dostane na riešenie problémov marginalizovaných rómskych komunít vyšší objem peňazí. O konkrétnej sume zatiaľ nechcel hovoriť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu