Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pollák: Nemôžete očakávať zázrak, rómsky problém nevyriešim za 100 dní

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Verejná požiadavka na riešenie rómskej otázky po 23 rokoch "ničnerobenia" je oprávnená. Myslí si to splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO), podľa ktorého však nemožno očakávať, že by mohol v novej funkcii počas sto dní spraviť zázrak a všetky problémy okamžite vyriešiť.

"My robíme na tých zákonoch, nevieme však dnes ešte povedať, kedy presne prídu do parlamentu. Verím však, že rómska reforma je dobrá nádej v kolobehu zúfalstva, ktoré na Slovensku máme," povedal na margo svojich prvých sto dní vo funkcii splnomocnenca Pollák.

Opozičný poslanec priznáva, že ho po nástupe na nový post najviac prekvapili rôzne administratívne bariéry. Napriek tomu po štyroch mesiacoch je presvedčený, že úrad splnomocnenca sa môže pochváliť aj úspešnými projektmi. Jeden z nich napríklad finančne podporila aj Európska komisia. "Dostali sme sedem miliónov eur na to, aby sme na 110 materských školách spustili predškolské vzdelávanie rómskych detí," uviedol ako príklad Pollák.

Podľa Laca Oravca z Nadácie Milana Šimečku možno hodnotiť prvých sto dní nového splnomocnenca iba ťažko. Prezentuje ich podľa neho totiž iba "zaseknutá" rómska reforma."Jeho úrad má aj množstvo iných povinností - zatiaľ však nepočuť o činnosti, seminároch, otvorených konzultáciách, výstupoch a pripomienkovaní iných zákonov. Aj keď sto dní je možno málo, ale zatiaľ je to veľmi rozpačité," poznamenal Oravec. Je podľa neho pozitívne, že splnomocnenec je súčasne aj poslancom Národnej rady SR, no doposiaľ výsledky toho v parlamente nevidí.

Pozitívne zmeny zatiaľ nezaznamenala ani Strana rómskej únie na Slovensku, ktorá spustila vlastnú petíciu za zlepšenie postavenia Rómov na Slovensku. Jej predseda František Tanko sa na poslednom brífingu pýtal, či je vôbec úrad rómskeho splnomocnenca potrebný, keď vláda má splnomocnenca pre národnostné menšiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu