Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci sa o týždeň zídu na riadnej schôdzi, čaká ich 83 návrhov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci sa o týždeň, v utorok 29. januára, zídu na prvej riadnej tohtoročnej schôdzi. V poslaneckých laviciach tento rok už síce sedeli, avšak išlo o neplánovanú mimoriadnu schôdzu, ktorá trvala iba pár minút. Na tej riadnej, ktorá je 14. v tomto volebnom období, ich čaká 83-bodový program.

Hneď v prvý deň (29.1.) by mali poslanci voliť predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Vyberať budú z dvoch kandidátov. Juraja Kalinu navrhol poslanecký klub vládneho Smeru-SD a Františka Mikloška opozičné kluby KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS. Ďalšia voľba čaká poslancov vo štvrtok 7. februára. Voliť majú troch členov Rady rozhlasu a televízie Slovenska. V ten istý deň by si mali poslanci vypočuť aj správu o kauze Gorila. TASR to potvrdil hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec.

V rámci programu sa má snemovňa vrátiť k novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktorú si poslanci presunuli z decembrovej schôdze. Opozícia o nej hovorila ako o zákone šitom na mieru finančnej skupine Penta a jej podniku PPC, premiér Robert Fico (Smer-SD) tieto tvrdenia odmietol.

Okrem nej čaká na poslancov 61 návrhov zákonov v prvom čítaní, z toho 15 ich je vládnych a 46 poslaneckých. Z nich približne polovica je preložená z minulého roka. Poslanci budú tiež definitívne rozhodovať o 12 návrhoch zákonov, z ktorých osem predložila vláda, tri pochádzajú od poslancov a jeden od mandátového a imunitného výboru. Zamestnajú ich aj dva návrhy medzinárodných zmlúv, päť správ a iných materiálov.

Vláda okrem iného predložila novelu zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Podľa nej vojaci a policajti, ktorí doposiaľ odslúžili menej ako päť rokov, budú mať zrejme nárok na výsluhový dôchodok o desať rokov neskôr ako ich predchodcovia. Noví príslušníci poriadkových síl by ho tak mohli začať poberať až po 25 rokoch štátnej služby. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) preložil aj novelu zákona o verejnom obstarávaní.

Plénum má rozhodovať o predĺžení platnosti povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby zo štyroch na šesť rokov, ktoré navrhlo ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Riešiť majú poslanci novelu zákona o potravinách.

Medzi poslaneckými návrhmi sa objaví napríklad návrh poslancov Smeru-SD Vladimíra Faiča a Antona Martvoňa, ktorý má posilniť právomoci prokurátorov. Tiež návrh poslancov KDH Pavla Hrušovského a Pavla Abrhana, ktorý má urýchliť konania na Ústavnom súde SR. Branislav Škripek (OĽaNO) zas pokračuje v boji s nahotou v tlači, jeho kolega Igor Matovič zase proti financovaniu politických strán zo štátneho rozpočtu. Okrem týchto návrhov by mal parlament rokovať aj o mnohých ďalších.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu