Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

SaS za novelu zákona o potravinách nezahlasuje, tvrdí Galko

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Novela zákona o potravinách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) podľa opozičnej strany SaS neprimerane zvyšuje právomoci úradníkov a bude mať za následok likvidáciu malých živnostníkov. Preto podľa slov jej podpredsedu Ľubomíra Galka, SaS za návrh nezahlasuje.

Galko zároveň dnes v NR SR podal procedurálny návrh, aby poslanci vrátili legislatívu na prepracovanie predkladateľovi. Nepáči sa mu to, že zákon dvíha pokuty za prešľapy napriek tomu, že aj počas platnosti súčasnej legislatívy sa sankcie na hornej hranici udeľovali iba minimálne.

Na Galkovu stranu sa priklonil aj podpredseda Mosta-Híd a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Napriek tomu, že ocenil snahu súčasného šéfa agrorezortu Ľubomíra Jahnátka riešiť zlú situáciu s potravinami na Slovensku, nesúhlasí s tým, že novela prestáva pri udeľovaní pokút rozlišovať medzi malými, strednými a veľkými prevádzkami.

"Pokuta tisíc eur nijako neotrasie reťazcom na námestí v Bratislave, avšak zlikviduje prevádzky v obciach, kde autobus chodí dvakrát za deň," uviedol Simon v dnešnej rozprave na pôde parlamentu. Zároveň navrhol, aby predkladateľ návrh zákona z rokovaní stiahol.

Poslanec za hnutie OĽaNO Igor Matovič prišiel s pozmeňujúcim návrhom, ktorým chce motivovať ľudí k nákupu slovenských výrobkov. "Cieľom tohto pozmeňujúceho návrhu je dosiahnuť taký stav, keď pri vstupe do obchodu približne desať najväčších predajcov potravín na Slovensku s obratom vyše desať mil. eur bol plagát, kde bude zoznam týchto predajcov s percentuálnym podielom slovenských potravín," spresnil Matovič. Podľa jeho slov je hanbou, keď Francúzi kupujú 85 % domácich výrobkov a Slováci ani polovicu tých svojich. "Chápem argument, že niektoré slovenské výrobky sú možno drahšie. Upozorňujem však, že čím viac bude klesať podiel našich výrobkov, tak tým budú slovenské výrobky drahšie, až nám nakoniec zahraničné potraviny zahltia trh úplne,“ dodal.

Simon reagoval na Matovičove vyjadrenia tým, že jeho návrh je zatiaľ ťažko vykonateľný, pretože chýba definícia toho, čo je slovenský výrobok a čo je len vyrobené na Slovensku. Bez tejto kategorizácie budú podľa Simona vajcia balené na Slovensku môcť byť označované ako slovenské. "Musíme vedieť povedať, že tento výrobok bol od A po Z vyrobený na Slovensku," zdôraznil Simon.

Poslanec za stranu Smer-SD Marian Záhumenský zastáva názor, že Matovičov návrh by si mohol získať podporu vládnej strany, avšak aj na základe Simonových pripomienok by bolo potrebné doriešiť ešte niekoľko legislatívnych otáznikov. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek dodal, že spomínané definície predstaví v návrhu zákona o odbytovom fonde, pretože ten sa zaoberá výlučne slovenskými potravinami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu