Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Nový zákon o dôchodkoch vraj pomôže ušetriť viac než sto miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novelou zákona o sociálnom poistení, v ktorej poslanci za KDH navrhujú vylúčenie nároku na starobný dôchodok u povinne poistených štátnych zamestnancov a u povinne poistených zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ukončili poslanci 9. deň 14. schôdze parlamentu.

Navrhované riešenie podľa predkladateľky, poslankyne za KDH Moniky Gibalovej, umožní dotknutým osobám slobodne si zvoliť individuálny status, ktorý by spočíval buď v prijatí rozhodnutia pokračovať v zamestnaneckom pomere bez poberania starobného dôchodku, alebo v ukončení zamestnaneckého pomeru a poberania dôchodku. Právna norma by podľa Gibalovej mala významný vplyv na zníženie nezamestnanosti bez nárokov na čerpanie prostriedkov z verejných zdrojov. Na dávkach v nezamestnanosti by sa ušetrilo 50 miliónov eur, krátili by sa aj výdavky na sociálne dávky a prostriedky vyplácané zo Základného fondu sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne tým starobným dôchodcom, ktorí sa rozhodnú zostať v zamestnaneckom pomere.

„Ak by sa dotknuté osoby rozhodli pokračovať v zamestnaneckom pomere, ročná úspora Sociálnej poisťovne by bola pri počte dnešných približne 20 000 zamestnaných štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí sú zároveň aj poberateľmi dôchodkov, 101,8 mil. eur," konštatovala poslankyňa za KDH. Prepočty vychádzajú zo štatistických údajov a údajov vyžiadaných zo Sociálnej poisťovne, ktoré konštatujú, že z celkového počtu zamestnancov (140 671) v odvetví verejná správa, obrana, povinné sociálne zabezpečenie pracuje približne 20 000 zamestnancov, poberajúcich zároveň starobný dôchodok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu