Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MŽP chce ďalšie projekty: Podobné, ako je linka Envirošpión

Peter Žiga
Peter Žiga (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rezort životného prostredia plánuje nové projekty ako je napríklad linka Envirošpión. Povedal to minister životného prostredia Peter Žiga. Keď príde niekto s dobrým nápadom z vonku z ulice a navrhne nám nejaký spôsob, ministerstvo to privíta.

„Aktívne sa zapájame aj do rôznych dobrovoľníckych akcii, ako je napríklad zbieranie odpadkov v prírode,“ poznamenal Žiga s tým, že dokonca pôjde na východ Slovenska pozrieť sa na tiahnutie vtákov v chránenom území, kde urobí niektoré opatrenia priamo na mieste. „Sme otvorení takýmto veciam a podporujeme ich,“ doplnil.

Ministerstvo dnes podporuje projekty, ako je napríklad mobilná aplikácia TrashOut, prostredníctvom ktorej môžu ľudia nahlásiť nelegálne skládky, alebo už spomínaný Envirošpión. „Je aj na ľuďoch na ministerstve, aby vymysleli niečo nové a ja ich v tom určite budem podporovať,“ uviedol minister. Rezort má svoje limity, čo sa týka personálnych aj finančných možností a možno práve takáto aktivita niekedy vytvorí také možnosti, že ani ľudí do toho netreba veľa zapojiť a dokonca ani peňazí.

Envirošpión je anonymný spôsob oznamovania podozrení z nejakej korupčnej činnosti alebo z nejakých vecí, ktoré preveruje potom odbor rezortnej kontroly. Ľudia si to ale často podľa Žigu mýlia s tým, že tam nahlasujú zle susedské vzťahy, tam a tam je nejaká skládka, jednoducho nejdú po podstate toho celého. Keď sa tam však ukáže dosť podkladov, aby tam odbor rezortnej kontroly zakročil, ide to na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Vďaka projektu sa už viaceré veci vyriešili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu